Beethoven, interpretat în cheie jazz de Teodora Enache Brody și Călin Grigoriu

Vocalista Teodora Enache Brody și chitaristul Călin Grigoriu prezintă joi, 17 decembrie 2020, în premieră, pe pagina de Facebook a ICR Berlin, varianta jazz a Sonatei Pathétique de Ludwig van Beethoven, cu ocazia aniversării, în luna decembrie, a 250 de ani de la naşterea marelui compozitor german. Cu 14 discuri lansate – de la jazz, klezmer, ethno-jazz, la proiecte speciale precum muzicalul „Profetul”, după capodopera lui Kahlil Gibran, – și o carieră de două decenii, Teodora Enache Brody experimentează acum noi teritorii, îmbinând jazzul cu muzica clasică. Evenimentul „From Classical To Jazz – Homage to Beethoven” va fi transmis de ICR Berlin joi, 17 decembrie 2020, de la ora 19.00 (ora Germaniei), respectiv ora 20.00 (ora României).

Sonata pentru pian nr. 8 în C minor Op. 13, cunoscută și ca Sonata Pathétique, este una dintre compozițiile celebre ale lui Beethoven, scrisă în 1798 și publicată în 1799. Lucrarea sa este un omagiu adus prietenului său Lichnowsky, fiind una din cele șapte compoziții dedicate acestuia.

Teodora Mihaela Enache-Brody este una dintre cele mai importante vocaliste de jazz din România, cu o carieră impresionantă, de peste două decenii. De-a lungul anilor a cântat și înregistrat alături de muzicieni renumiți, precum chitaristul Stanley Jordan, basistul Lars Danielsson sau Benny Rietveld, basistul și aranjorul muzical al lui Carlos Santana. Dintre muzicienii români, a cântat mulți ani cu pianistul Johnny Răducanu; printre alte colaborări de durată se numără Theodosii Spassov, Daniele Di Bonaventura sau Guido Manusardi. A concertat la Montreux Jazz Festival, la Jazz in Marciac, Lugano Jazz Festival, The Iridium New York, The Library of Congress, SUA, șamd.

Călin Grigoriu este chitarist și compozitor. A absolvit Conservatorul din București și deține un master în muzică de cameră. Compune muzică pentru teatru și film și este îndrăgostit de Bach, Pujol, Led Zeppelin. De câțiva ani, cântă și înregistrează cu Teodora Enache Brody, colaborarea lor fiind esențială pentru cristalizarea ideilor muzicale ale acesteia.