Biden și Xi Jinping reiau comunicarea militară

Getting your Trinity Audio player ready...

Guvernele Statelor Unite și Chinei au convenit să reia comunicarea militară, într-un efort de a ameliora tensiunile care au marcat relațiile dintre cele două țări în ultimii ani. Această decizie a fost anunțată în urma unei întâlniri între președintele american Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping.

În cadrul summitului desfășurat în California, Biden a subliniat importanța comunicării clare, deschise și directe pentru evitarea incidentelor neașteptate. De asemenea, a fost stabilită o linie directă de comunicare între cei doi lideri, permițându-le să fie în contact imediat în caz de necesitate.

Relațiile dintre China și SUA au fost tensionate în ultimul an, în special după vizita președintei Camerei Reprezentanților a SUA în Taiwan, un teritoriu considerat de China ca parte a sa. Biden a menționat că, deși există multe dezacorduri între cele două națiuni, discuțiile cu Xi Jinping au fost constructive și productive.

Pe lângă reluarea comunicării militare, China și SUA au anunțat noi acorduri în diverse domenii, inclusiv măsuri pentru a opri intrarea fentanilului în SUA, un drog sintetic produs în mare parte în China. Biden a afirmat că acțiuni semnificative vor fi luate pentru a reduce fluxul de compuși chimici necesari pentru fabricarea acestui drog din China în emisfera vestică.

În cadrul discuțiilor, s-a abordat și conflictul dintre Israel și Hamas în Gaza, precum și influența Chinei asupra Iranului în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu. De asemenea, problema Taiwanului a fost discutată, Xi Jinping descriind-o ca fiind cea mai mare și mai periculoasă problemă care afectează relațiile chino-americane.

Această întâlnire marchează un pas important în dezghețarea relațiilor dintre cele două superputeri și deschide calea pentru o colaborare mai strânsă și gestionarea eficientă a divergențelor.