Breaking News: Atac terorist la Moscova. Cel puțin 40 morți și zeci de răniți

Getting your Trinity Audio player ready...

În seara zilei de vineri, un atac armat grav a avut loc în Moscova, într-o mare sală de concerte, unde mai mulți bărbați înarmați, îmbrăcați în uniforme de luptă, au deschis focul asupra mulțimii. Incidentul, unul dintre cele mai grave atacuri din Rusia în ultimii ani, s-a soldat cu un număr mare de victime: cel puțin 40 persoane și-au pierdut viața, iar alte zeci sunt rănite, conform unui nou bilanț citat de Reuters.

Potrivit rapoartelor inițiale, atacatorii au intrat în sala de concerte Crocus City Hall, lângă Moscova, unde se desfășura un concert al trupei „Picnic”, și au început să tragă cu arme automate în mulțime. Flăcări și coloane de fum negru s-au ridicat deasupra clădirii, iar presa locală a relatat despre o a doua explozie la locul evenimentului, cu informații că unele dintre atacatori s-ar fi baricadat în interiorul clădirii.

Martorii descriu scene de panică și haos: „Dintr-o dată s-au auzit bubuituri în spatele nostru – împuşcături. A început o debandadă, toată lumea a fugit”, a declarat un martor pentru Reuters. „Toată lumea ţipa, toată lumea fugea”.

În urma atacului, Aeroportul internațional Vnukovo din Moscova și gările capitalei și-au sporit măsurile de securitate, potrivit agențiilor de presă rusești.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a cerut comunității internaționale să condamne „crima monstruoasă”, în timp ce liderul cecen Ramzan Kadîrov a condamnat ferm actele de violență.

Identitatea atacatorilor rămâne neclară, dar speculațiile se îndreaptă către posibili islamiști ceceni, având în vedere istoricul acestora de atacuri sângeroase împotriva Rusiei.

Ambasada SUA în Rusia a emis anterior avertismente cu privire la riscul de atacuri teroriste la Moscova, reamintind eforturile recente ale FSB de a preveni un atac asupra unei sinagogi din capitala Rusiei.

Acest atac terorist vine într-un moment tensionat pentru Rusia, la doar câteva zile după realegerea președintelui Vladimir Putin și în contextul continuării conflictului cu Ucraina.