Britanicii nemulțumiți de Sistemul lor Național de Sănătate

Getting your Trinity Audio player ready...

Nivelul de satisfacție al populației din Marea Britanie față de Sistemul Național de Sănătate (NHS), finanțat de stat, a atins un nou minim istoric, potrivit unui sondaj de lungă durată realizat de British Social Attitudes și publicat miercuri. Sondajul, care este considerat măsura de aur a părerii publicului despre serviciile de sănătate din Regatul Unit, se desfășoară din 1983 și a capturat o scădere semnificativă în satisfacția publicului.

Conform rezultatelor sondajului, doar 24% dintre britanicii intervievați s-au declarat mulțumiți de serviciile sistemului național de sănătate pe anul 2023. Acest lucru reprezintă o scădere cu cinci procente față de anul precedent și marchează un declin semnificativ față de nivelul maxim de satisfacție de 70% înregistrat în 2010. Mai mult, aceasta reprezintă cel mai scăzut nivel al încrederii înregistrat de la realizarea primului sondaj în 1983.

Printre principalele motive de nemulțumire se numără timpii lungi de așteptare, deficitul de personal și lipsa de finanțare pentru serviciile medicale. Acest declin în satisfacție a fost accentuat de pandemie, care a pus în evidență vulnerabilitățile și presiunile crescânde asupra sistemului de sănătate.

Față de anul 2020, nivelul de satisfacție a scăzut cu 29%, ceea ce subliniază preocupările continue ale populației cu privire la accesibilitatea și calitatea serviciilor medicale. În cadrul serviciilor de bază, publicul s-a arătat cel mai puțin mulțumit de serviciile de la camerele de urgență și cele de stomatologie.

De asemenea, gradul de satisfacție cu privire la asistența socială a atins un minim istoric de 13%, reflectând o preocupare crescută în rândul populației față de această sferă.

Expresându-și îngrijorările, un purtător de cuvânt al sondajului a declarat că „rezultatele reflectă încă un an dificil şi plin de turbulenţe pentru NHS şi pentru cei care depind de serviciile sale”.

De la înființarea sa în 1948, NHS a fost o sursă de mândrie pentru majoritatea britanicilor, asigurând servicii medicale gratuite. Cu toate acestea, sistemul se confruntă cu provocări semnificative, inclusiv listele de așteptare pentru operații și lipsa de îngrijiri de urgență prompte.

Raportul publicat în iunie anul trecut a subliniat preocupările cu privire la starea sistemului de sănătate din Marea Britanie, clasând-o ca fiind „serios îngrijorătoare”, în special în ceea ce privește numărul ridicat de cazuri de mortalitate asociată cu bolile vindecabile.

Recentul sondaj arată că 48% dintre respondenți sunt de acord cu o creștere a taxelor pentru a finanța mai mult NHS, reflectând dorința publicului de a sprijini și a îmbunătăți sistemul de sănătate.

În ultimii 70 de ani, Marea Britanie a alocat din ce în ce mai multe resurse financiare pentru sănătate. În 2022 – 2023, 8,4% din PIB-ul Marii Britanii a fost alocat sănătății, comparativ cu doar 2,8% în 1955 – 1956, conform Institutului pentru Studii Fiscale din Marea Britanie.

În concluzie, rezultatele acestui sondaj evidențiază o tendință preocupantă de scădere a nivelului de satisfacție al populației din Marea Britanie față de NHS, subliniind necesitatea unor reforme și investiții suplimentare pentru a îmbunătăți accesul și calitatea serviciilor medicale