Bucharest International Dance Film Festival

Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) #6, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, va avea loc în perioada 3 – 6 septembrie, la Bucureşti.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, proiecţiile vor avea loc în aer liber la Cinema Elvira Popesco şi Muzeul Ţăranului Român, iar evenimentele speciale, cu locuri limitate, la LINOTIP – Centru Independent Coregrafic şi CNDB, Sala Stere Popescu.

Cea de-a şasea ediţie a BIDFF va avea trei secţiuni competiţionale dedicate scurtmetrajelor de dans – competiţia internaţională şi competiţia românească – şi filmelor muzicale, alături de ateliere de film de dans, conferinţe şi alte surprize pentru publicul cinefil.

Tema ediţiei este „Utopie/distopie”. „Cu accent în imaginaţie, în potenţialul său inovator, critic sau transformator şi folosind filmul de dans ca mediu de expresie, propunerile utopice/distopice, pe care selecţia filmelor de dans din acest an le evidenţiază, îşi au mizele în noi modalităţi de a privi, cunoaşte şi (re)prezenta prezentul şi viitorul, pe alocuri cu încredere, uneori cu scepticism, în mod necesar cu umor şi ironie”, a arătat Andreea Novac, curator a festivalului.

Pelicula „EMA”, în regia lui Pablo Larrain, va rula în deschiderea festivalului, pe 3 septembrie, de la ora 21,00, la Cinema Elvire Popesco.

Larrain propune un film electrizant, un comentariu curajos cu privire la sex, putere şi haos în actualul Chile. Coloana sonoră, semnată de celebrul Nicolas Jaar, punctează emoţia poveştii dramatice pe care o trăieşte Ema (Mariana Di Girolamo), o tânără dansatoare dintr-o trupă de reggaeton, căsătorită cu un coregraf mai în vârstă, Gaston (Gael Garcia Bernal). După ce mariajul lor toxic se destramă şi fiul lor adoptiv şi piroman ajunge înapoi în mâinile statului, Ema porneşte, plină de regrete, într-o misiune sfâşietoare: aceea de a-l aduce înapoi, indiferent de obstacolele care-i stau în cale, se arată în prezentarea peliculei.

„Am ales să deschidem festivalul cu ‘EMA’, un film ce pune în lumină, cu onestitate, povestea unor oameni care ajung împreună din motivele greşite şi eforturile unei tinere femei de a-şi schimba viaţa, pentru felul inovator în care acesta explorează legătura dintre corp ca reflecţie asupra societăţii contemporane şi dans ca mod de viaţă. Regia lui Pablo Larrain te plimbă printr-un curcubeu al emoţiilor, iar pasiunea cu care dansează Mariane Di Girolamo este captivantă”, a explicat Simona Deaconescu, director artistic al festivalului.

BIDFF va oferi premii în valoare de 2.000 de euro pentru Cel mai bun film internaţional, Cel mai bun film românesc şi Cel mai bun musical.