Bucharest Science Festival, cel mai mare festival dedicat ştiintei

Cel mai mare festival dedicat ştiinţei – Bucharest Science Festival -, ajuns la a cincea ediţie, începe miercuri în Capitală.

Festivalul se va desfăşura până pe 1 octombrie şi este organizat de Asociaţia Secular Umanistă din România (ASUR) şi de Planeta Ştiinţei.

Timp de cinci zile vor fi organizate expoziţii, conferinţe şi dezbateri, experimente şi demonstraţii, proiecţii de documentare.

"În acest an, tema principală a festivalului o reprezintă 'Exploratorii ştiinţei', iar pentru fiecare dintre noi acesta reprezintă o ocazie de a ne aminti de oamenii de ştiinţă care au inventat vaccinurile, au descoperit antibioticele, au crescut fantastic productivitatea agricolă. Gândiţi-vă, în urmă cu doar două secole, un copil din doi murea înainte de a împlini 5 ani, iar majoritatea oamenilor trăiau sub spectrul foametei. (….) Progresul ştiinţific creşte exponenţial, iar inteligenţa artificială, genetica, medicina, astronautica, exobiologia sunt doar câteva dintre domeniile care vor revoluţiona lumea în care trăim. Vă aşteptăm la Bucharest Science Festival pentru a discuta despre aceste revoluţii şi pentru a ne gândi, împreună, la viitor!", a declarat Toma Pătraşcu, directorul festivalului.

Primul eveniment din cadrul festivalului va avea loc miercuri de la ora 19,00, la Cărtureşti Verona. Va fi o conferinţă susţinută de prof. Mark McCaughrean, senior advisor pentru Ştiinţă şi Explorare în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene.

Joi, tot de la ora 19,00, la Humanitas Cişmigiu, va avea loc evenimentul "Cum decidem cum să ne hrănim?", ocazie cu care participanţii au posibilitatea de a vedea documentarul Food Evolution.

De miercuri până vineri, în şcoli şi licee din Bucureşti, va fi organizat un program educaţional "Ştiinţa banilor". Elevii vor putea afla cum trebuie luate corect deciziile financiare, cum se gestionează resursele, cum se planifică cheltuielile.

Tot în cadrul festivalului va fi organizat, vineri şi sâmbătă, la Facultatea de Chimie din cadrul UPB, programul educaţional "Atelierele de chimie Kid's Lab", care urmăreşte să atragă interesul copiilor asupra ştiinţelor naturale.

În cadrul şcolilor şi liceelor din Bucureşti, de miercuri până vineri, vor avea loc Atelierele GeneED – ateliere practice de extragere a ADN-ului, însoţite de prelegeri despre bazele geneticii, sub îndrumarea studenţilor de la Facultatea de Biotehnologie a USAMV.

Duminică, de la ora 17,00, la Humanitas Kretzulescu va avea loc dezbaterea "Urzeala vaccinurilor: Războaiele imunităţii în România de azi".

Totodată, în cadrul evenimentului, care va avea loc vineri, începând cu ora 18,00, intrarea la Muzeul ''Grigore Antipa'' şi Muzeul Naţional de Istorie Naturală va fi gratuită. Intrarea în Muzeul de Geologie va fi gratuită pentru grupuri organizate pe toată durata Bucharest Science Festival.