Capodopere de Beethoven şi Ceaikovski, în viziunea lui Christian Badea la Filarmonica „George Enescu“

Miercuri, 18 octombrie, şi vineri, 20 octombrie 2017, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de de celebrul dirijor Christian Badea, va avea în program Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră de Ludwig van Beethoven şi Simfonia nr. 5 de Piotr Ilici Ceaikovski.

Concertul pentru pian nr. 3 în Do minor, op. 3 de Ludwig van Beethoven fost prezentat în premieră absolută pe 5 aprilie 1803, când însuşi compozitorul s-a aflat pe senă pe scenă în calitate de solist. Nu terminase de scris partitura dedicată Prinţului Louis Ferdinand al Prusiei

Simfonia a 5-a în mi minor, op.64 de Piotr Ilici Ceaikovski s-a cântat în premieră absolută pe 17 noiembrie 1888 la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg şi a fost dirijată de însuşi compozitorul. Pe 15 aprilie 1888, cu o lună înainte de a începe să compună lucrarea, acesta nota despre prima parte: „E vorba de o completă resemnare în faţa sorţii…“. Simfonia s-a cântat în premieră pe 17 noiembrie 1888 la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, fiind dirijată de Ceaikovski.