×

Casa Albă confirmă: tarife vamale de 104% pentru China

Casa Albă confirmă: tarife vamale de 104% pentru China
Getting your Trinity Audio player ready...

Casa Albă confirmă: Tarife vamale de 104% pentru China intră în vigoare miercuri. SUA nu dă înapoi și anunță negocieri „la foc automat” cu 70 de țări

Washingtonul intră într-o nouă etapă tensionată a politicii comerciale internaționale, după ce purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a confirmat într-un briefing intens de 40 de minute că tarifele vamale de 104% pentru importurile din China vor intra în vigoare începând cu miercuri, ora 00:01 (ora locală în SUA). Măsura vine ca răspuns direct la refuzul Beijingului de a renunța la tarifele de retorsiune impuse Statelor Unite.

În același timp, Leavitt a anunțat că aproape 70 de state au contactat deja SUA pentru a începe negocieri privind noile tarife comerciale. Mesajul central transmis: nicio întârziere, nicio excepție – doar acorduri „personalizate” dacă sunt în interesul muncitorului american.

Tarifele nu se negociază, dar… se negociază

Deși Administrația Trump insistă că tarifele sunt o măsură „non-negociabilă” și o reacție la o „criză economică și de securitate națională”, Leavitt a reiterat că președintele „va ridica telefonul” dacă liderii străini doresc o înțelegere. Fiecare stat va avea parte de un „tratat croit la comandă”, a subliniat ea. Întrebată cum diferă acest lucru de o negociere clasică, Leavitt nu a oferit un răspuns direct, preferând să vorbească despre „nevoile Americii” și despre „abordarea la viteză Trump”.

China, ținta principală

Karoline Leavitt a criticat decizia Chinei de a răspunde cu tarife proprii și a declarat că administrația de la Washington consideră acest gest o „greșeală strategică”. Ea a adăugat că Trump este „încrezător că China vrea un acord”, dar până atunci, noile taxe de 104% vor lovi în plin produsele chinezești.

Totodată, Leavitt a precizat că președintele Trump ar fi „incredibil de generos” dacă Beijingul va decide să se așeze la masa negocierilor, dar doar în condițiile stabilite de SUA.

Controverse, economii și Musk vs. Navarro

Una dintre cele mai comentate secvențe ale briefingului a fost reacția la conflictul dintre Elon Musk și Peter Navarro, consilierul lui Trump pe probleme de comerț. După ce Musk l-a numit pe Navarro „imbecil” și „prost ca noaptea”, Leavitt a răspuns ironic: „Băieții sunt băieți”, adăugând că președintele apreciază diversitatea de opinii din administrația sa.

Pe fondul îngrijorărilor exprimate de giganți de pe Wall Street, precum JPMorgan Chase și BlackRock, cu privire la riscul unei recesiuni iminente, Leavitt a spus că președintele Trump rămâne „optimist” și că aceste măsuri vor aduce locuri de muncă înapoi în SUA. Ea a invocat chiar exemplul Apple, despre care a spus că „nu ar fi investit masiv în SUA dacă nu credea în potențialul economic american”.

Cum sunt justificate tarifele

Întrebată de ce țări sărace, precum Bangladesh sau Madagascar, sunt vizate de aceleași tarife ridicate, Leavitt a susținut că taxele impuse de SUA iau în considerare atât barierele comerciale monetare, cât și pe cele non-monetare (precum reglementări sau standarde impuse exporturilor americane).

„Sunt cifre atent calculate. Lumea știe că are nevoie de America,” a afirmat Leavitt.

Un calendar incert, dar impus „în stil Trump”

Purtătoarea de cuvânt a refuzat să ofere un termen clar pentru încheierea rundelor de discuții, menționând însă că se lucrează cu rapiditate și intensitate. „Ne mișcăm cu viteza Trump”, a spus ea, subliniind că toate opțiunile rămân deschise.

Anunțul oficial al Casei Albe confirmă o nouă fază a protecționismului economic american, cu efecte potențial globale. În spatele cifrelor și strategiilor „personalizate” pentru fiecare țară se profilează o politică economică dură, concentrată pe aducerea industriei înapoi în SUA, chiar cu riscul de a tensiona relațiile comerciale internaționale și de a alimenta temerile privind o recesiune globală.

În acest moment, mingea pare a fi în terenul liderilor străini, iar Washingtonul rămâne ferm pe poziție: tarifele intră în vigoare, telefoanele sunt deschise, dar regulile jocului sunt scrise la Casa Albă.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Ultimele articole

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura