
Getting your Trinity Audio player ready...
|
O serie de oameni de știință din Statele Unite analizează posibilitatea de a părăsi țara, în urma perturbărilor majore din domeniul cercetării, cauzate de administrația fostului președinte Donald Trump, potrivit revistei Nature. Aceștia iau în calcul oportunități în Europa, Australia și Asia, pe fondul reducerilor semnificative de finanțare și al schimbărilor de leadership din agențiile guvernamentale americane.
Finanțare redusă și incertitudine pentru cercetători
De la preluarea mandatului său, administrația Trump a eliminat mii de locuri de muncă din instituțiile-cheie din domeniul sănătății publice și al științei, a blocat finanțarea biomedicală și a redus drastic sumele alocate pentru costurile indirecte ale cercetării. De asemenea, a anulat granturi care nu corespundeau priorităților politice ale administrației. Aceste măsuri au afectat profund comunitatea științifică din SUA, generând îngrijorări și incertitudine.
„Am fost mereu pasionată de munca mea, dar situația din SUA este extrem de stresantă”, a declarat un cercetător postdoctoral în domeniul oncologiei și genomicii, care a dorit să-și păstreze anonimatul. Originară din Asia de Sud, aceasta locuiește în SUA de patru ani, dar spune că explorează deja oportunități în Europa. Una dintre temerile sale este legată de politicile administrației Trump privind restricțiile de călătorie, care ar putea afecta cetățenii unor țări specifice.
Madhukar Pai, cercetător în domeniul tuberculozei la Universitatea McGill din Montreal, Canada, confirmă că a fost contactat de colegi din SUA care își caută locuri de muncă sau care vor să discute despre posibilitatea de a pleca. „Se simte o stare de neliniște profundă, este trist să vezi așa ceva”, a declarat el.
Cercetători de top se pregătesc să plece
Un reputat cercetător în domeniul bolilor infecțioase, care deține dublă cetățenie – americană și a unui stat membru al Uniunii Europene –, a anunțat că intenționează să se întoarcă în Europa în următoarele luni. Este pentru prima dată, în cei peste 15 ani petrecuți în SUA, când ia în serios în considerare ofertele de muncă din Europa.
„Există argumentul de a rămâne și a lupta, dar trebuie să mă gândesc la ce este mai bine pentru mine, pentru familia mea, pentru laboratorul meu, pentru cercetarea mea și pentru sănătatea mea mintală”, a declarat acesta, sub protecția anonimatului.
Printre motivele sale se numără retorica anti-știință promovată de administrația Trump și schimbările de conducere în marile agenții guvernamentale. De asemenea, este îngrijorat de viitorul finanțării pentru cercetarea în domeniul bolilor infecțioase și al virusologiei.
Totuși, plecarea din SUA presupune compromisuri. Salariile pentru cercetători sunt, în general, mai mici în Europa, iar mediul academic de acolo poate fi mai puțin interdisciplinar. În plus, finanțarea științifică în Europa stagnează. „Faptul că am posibilitatea de a pleca este, în sine, un privilegiu imens”, a subliniat el.
Piața muncii pentru cercetători, tot mai competitivă
Nu toți cercetătorii au însă opțiuni clare. Alex Kong, un cetățean american din Baltimore, Maryland, a fost selectat anul trecut ca bursier pentru dezvoltare științifică în cadrul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, unde lucra la un proiect privind malaria. Părea poziția perfectă pentru el, însă, pe 11 februarie, a fost informat că bursa sa a fost anulată.
„Nu știu ce îmi rezervă viitorul”, a declarat Kong, care petrece acum zile și nopți aplicând pentru noi locuri de muncă. Europa este prima sa opțiune, dar ia în considerare și alte regiuni. Totuși, pentru a lucra în afara SUA, ar trebui să obțină o viză de muncă, ceea ce poate fi complicat. „Piața muncii este incredibil de competitivă”, a adăugat el.
Deși aplică și pentru posturi în SUA, spune că atacurile recente asupra mediului academic și științific îl fac să simtă că „SUA nu mai este locul ideal pentru a face cercetare în domeniul științei și sănătății publice”.
Europa încearcă să atragă cercetătorii americani
Organizațiile europene de finanțare a cercetării analizează modalități prin care să sprijine oamenii de știință americani care doresc să părăsească SUA. Totuși, încearcă să evite să profite de dificultățile acestora, subliniază Science|Business.
„Ar trebui să evităm atitudinea de genul ‘Dumnezeule, trec printr-o perioadă grea acolo, hai să-i atragem pe toți înapoi’”, a declarat Maria Leptin, președintele Consiliului European pentru Cercetare, principala agenție de finanțare a cercetării fundamentale din Europa. Ea consideră, însă, că este important să le ofere un „refugiu” acestor cercetători, dacă doresc să plece.
Astfel, exodul cercetătorilor din SUA ar putea reprezenta o oportunitate pentru Europa și alte regiuni, dar și un semnal de alarmă cu privire la viitorul cercetării în Statele Unite.
Partajează asta:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a trimite o legătură prin email unui prieten(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a imprima(Se deschide într-o fereastră nouă)
Similare
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.