Comisia Europeană recomandă începerea negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE

Getting your Trinity Audio player ready...

Comisia Europeană va propune, într-un raport programat pentru 8 noiembrie, începerea negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană, potrivit surselor europene. Deși Parlamentul European a recomandat deja de două ori aderarea Republicii Moldova, decizia finală va fi luată de șefii de stat și de guvern în cadrul Consiliului European.

Subiectul ar putea fi discutat în cadrul summitului Consiliului European din 14 decembrie, la Bruxelles. Pentru ca negocierile de aderare să înceapă, este necesar un vot unanim în Consiliul European.

Republica Moldova și Ucraina au depus cereri de aderare la UE în martie 2022 și au primit statutul de țară candidată la UE. Cu toate acestea, Comisia Europeană va condiționa începerea negocierilor de realizarea unor reforme semnificative în ambele țări, cu accent pe reforma justiției și construirea unui sistem robust de limitări și echilibre.

În plus, Comisia Europeană a stabilit nouă condiții legate de statul de drept pentru Republica Moldova, printre care finalizarea reformei justiției, combaterea corupției, consolidarea luptei împotriva criminalității organizate și protejarea drepturilor omului.

În octombrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție de susținere a aderării Republicii Moldova la UE, cu 448 voturi pentru, 45 împotrivă și 43 abțineri.