Comisia Europeană susține începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina

Getting your Trinity Audio player ready...

Comisia Europeană a recomandat Consiliului European să înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina, recunoscând progresele semnificative realizate de ambele țări în direcția reformelor esențiale. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a evidențiat eforturile și determinarea celor două națiuni în adoptarea reformelor necesare pentru alinierea la standardele Uniunii Europene.

Republica Moldova a fost lăudată pentru progresele în reforma justiției, lupta împotriva corupției și pentru planul său de acțiune privind dezoligarhizarea. Ucraina, în ciuda războiului în desfășurare, a fost recunoscută pentru dinamica puternică de reformă susținută de guvern și parlament, inclusiv în reformarea sistemului judiciar și combaterea corupției.

Georgia, de asemenea, a fost recomandată pentru a primi statutul de țară candidată, cu condiția implementării unor măsuri suplimentare.

În cadrul Pachetului de extindere 2023, Comisia Europeană a evaluat și progresele altor țări aspirante la aderarea la UE, subliniind că aderarea rămâne un proces bazat pe merit și progresele obiective realizate de fiecare țară.

În contrast, Turcia continuă să se îndepărteze de UE, cu negocieri de aderare blocate din 2018, în timp ce cooperarea în sectoare de interes comun persistă.

Decizia finală privind deschiderea negocierilor de aderare va fi luată în luna decembrie de Consiliul European, iar Comisia este pregătită să raporteze până în martie 2024 cu privire la progresele legate de aceste măsuri.