Concert dedicat dialogului cultural România – Polonia

Vineri, 10 noiembrie, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio propune un concert – eveniment dedicat dialogului cultural între România și Polonia, care o va avea ca invitată pe violonista de origine poloneză Marta Kowalczyk, în prezent concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Basel, Elveția. La pupitrul dirijoral se va afla dirijorul german Gerd Schaller.

Organizat în colaborare cu Institutul Polonez din București, concertul este programat în preziua aniversării a 99 de ani de la cucerirea independenței de către Polonia și celebrează, în același timp, 80 de ani de la înființarea primului Institut de Cultură Poloneză la București și de la stabilirea relațiilor culturale româno-poloneze.

Conceput ca un dialog între muzica clasică și muzica contemporană, dar și între muzica românească, poloneză și repertoriul clasic european, programul concertului va debuta cu o lucrare în primă audiție, Spini, de Dan Dediu. Va urma Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră, op. 35, semnat de compozitorul polonez K. Szymanowski, iar seara se va încheia cu Simfonia nr. 5 în mi minor, op. 64, de P. I. Ceaikovski.

Câștigătoare a prestigiosului premiu Royal Philharmonic Society Award, Marta Kowalczyk a susținut numeroase concerte și recitaluri în săli de concerte renumite, ca Wigmore Hall sau Concertgebouw, și a colaborat cu nume sonore ale scenei muzicale internaționale.