Concert extraordinar Teodora Enache la Tel Aviv

Centrul Cultural Enav din Tel Aviv a găzduit miercuri, 6 martie 2019, un concert de jazz și world music în interpretarea uneia dintre cele mai bune voci ale muzicii de jazz din România, Teodora Enache. Concertul „Rădăcini – Shorashim” a fost organizat de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, cu sprijinul Ambasadei României în Israel, și a fost dedicat celebrării a 15 ani de la înființarea primei și singurei reprezentanțe a ICR din Orientul Mijlociu.

Printre cei prezenți în sală s-au numărat atât membri ai corpului diplomatic acreditat în Israel – ambasadori și consuli, figuri proeminente ale scenei culturale israeliene, precum și diplomați israelieni de marcă, printre aceștia fiind E.S. Colette Avital și E.S. Rodica Radian-Gordon.

Programul muzical al concertului, interpretat cu măiestrie de către muzicieni din România și Israel în vederea accentuării bunelor relații bilaterale existente între cele două state, a fost foarte apreciat de publicul prezent la eveniment. Într-un periplu muzical de la jazz, muzică folclorică și world music, Teodora Enache a cucerit audiența cu interpretarea sa. Piese precum „Rapsodia română” de Enescu, „Dansuri românești” de Bartok și tradiționalele „Doina” și „Mocirița” în ritm de jazz s-au îmbinat armonios cu „Erev shel shoshanim”, „Poem sefard” și „Tzena, tzena” din repertoriul evreiesc. Nu au lipsit nici compozițiile proprii ale artistei, ca ”Song about freedom”  și ”Joy and sorrow”. Teodorei Enache i s-au alăturat pe scenă în cadrul acestui moment cultural muzicienii Călin Grigoriu la chitară, Joca Perpignan la percuție și Gil Zohar la pian, aceștia din urmă fiind foarte apreciați pe scena culturală din Israel, unde activează de peste 15 ani.

La finalul concertului, prestația de înaltă calitate a fost răsplătită de public cu aplauze îndelungate care au condus la interpretarea piesei ”Imagine” în cheie de jazz.

Evenimentul s-a încheiat cu o recepție oferită de Ambasada României în Israel cu ocazia celebrării președinției României la Consiliul Uniunii Europene, în cadrul căreia publicul prezent la eveniment a avut ocazia să interacționeze cu artiștii și să-și exprime aprecierea pentru programul muzical prezentat.