Concerte online de Noaptea Privighetorilor

Nouă artiști din București și din Cluj vor interpreta online, pe 30 mai, opere inspirate de păsări, cu ocazia evenimentului Noaptea Privighetorilor, organizat de Societatea Ornitologică Română (SOR).  

Cea de-a opta ediție a evenimentului va presupune un tur ornitologic virtual în care vor fi prezentate păsările comune pe care le putem vedea în oraș, alături de informații inedite despre ele. Apoi va urma un concert de muzică clasică.

„Unele dintre ariile pe care le vor interpreta nouă artiști din București și din Cluj sunt opere inspirate de păsări. Evenimentul online va cuprinde și o demonstrație de pictură în acuarelă dedicată atât copiilor, cât și celor mari”, a declarat coordonatorul proiectului Noaptea Privighetorilor, Dora Domșa.

Programul complet al ediției din 2020

10:00 – Demonstrație de pictură în acuarelă cu pictorul Arh. Ovidiu Iovanel

13:00 – Tur ornitologic virtual ghidat

19:00 – Concert de muzică clasică

În prima parte interpretează: Alexia Dănăcică (pian), Valentin Simion (violoncel) – București. Lucrări de: Camille Saint-Saens, Frédéric Chopin, Vittorio Monti

În a 2-a parte interpretează: Grațiela Aranyosi (vioară), Oana Badescu (flaut/piccolo), Teodora Buia (vioară), Diószegi Benjámin (pian), Fodor Lilla (violă), Diana Stir (violoncel), Sonia  Vulturar (vioară) – Cluj. Lucrări de: Béla Bartók, Ludwig van Beethoven, Maurice Ravel, Camille Saint Saëns, Antonio Vivaldi

Evenimentul va fi transmis pagina de Facebook a Societății Ornitologice Române și pe paginile sucursalelor din Cluj, Sibiu și Iași.

Scurt istoric al Nopții Privighetorilor

Primele ediții ale evenimentului au avut loc inițial doar la Cluj, iar apoi, în anii ce au urmat, concertele au ajuns și la București, Sibiu și Iași.

Ideea evenimentului a pornit din Marea Britanie. Pe 19 mai 1924, violoncelista Beatrice Harrison a convins postul de radio BBC să realizeze prima transmisiune în direct a unui duet dintre artistă și privighetorile din grădina ei. În timp ce interpreta arii din muzica clasică, Harrison era acompaniată de trilurile păsărilor. Experimentul a avut succes în rândul ascultătorilor, concertul reluându-se ani la rând, iar Beatrice primind peste 50.000 de scrisori de felicitare de la ascultători.

Privighetoarea, pasărea care a inspirat denumirea evenimentului, are un repertoriu foarte bogat. Poate să producă peste 1.000 de sunete diferite, comparativ cu doar cele 340 ale ciocârliei și aproape 100 ale mierlei. Acest lucru este posibil datorită faptului că partea creierului responsabilă de crearea sunetului este mai mare la privighetoare decât la alte păsări.

Societatea Ornitologică Română (SOR) este cea mai importantă organizație independentă de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR lucrează pentru a proteja păsările sălbatice și habitatele lor în România de 30 de ani.