Concursul Internațional „George Enescu” se mută în mediul online

Ediția din acest an a Concursului Internațional „George Enescu” va avea loc în două faze distincte: primele două etape se vor desfășura în intervalul 29 august-20 septembrie, în mediul online, iar semifinalele și finalele fiecărei secțiuni au fost reprogramate în luna mai a anului viitor, urmând să aibă loc pe scena Ateneului român.

Accesul publicului la primele două etape se va face online, gratuit, iar spectatorii care au cumpărat deja bilete își vor primi banii înapoi. „ Am decis să nu anulăm Concursul pentru că vrem să transmitem artiștilor și publicului larg un mesaj despre cât este de important pentru toți să nu renunțăm la ce ne definește ca oameni” a declarat Mihai Constantinescu, directorul ARTEXIM.

Gala de deschidere a acestei ediții va putea fi urmărită în data de 29 august pe site-ul festivalenescu.ro, urmând să fie transmisă în direct de Radio România Muzical. Prima lucrare a serii va fi Concertul pentru clarinet și orchestră de Alexandru Ștefan Murariu, lucrare ce a fost distinsă cu premiul I în cadrul secțiunii Compoziție a ediției din 2018 a Concursului „Enescu”; solist va fi clarinetistul Aurelian Băcan. Dan Dediu, laureat al aceleiași competiții în ediția din 1991, a semnat următorul opus din programul serii, prezentat în primă audiție: „Brahmsodia” – Triplu concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră. Soliști vor fi violonista Gyehee Kim, violoncelistul Valentin Răduțiu și pianista Viktoria Vassilenko, toți trei fiind laureați ai competiției. Seara se încheie cu Simfonia I de Johannes Brahms. La conducerea Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” se va afla Josep Caballé Domenech.