Confruntări în Orientul Mijlociu: Emmanuel Macron îndeamnă la unitate și pace

Getting your Trinity Audio player ready...

În contextul conflictului dintre Israel și Hamas, președintele francez Emmanuel Macron a adresat un apel la unitate și pace. Într-o alocuțiune la televiziune, Macron a calificat Hamas drept o „mișcare teroristă” care „caută distrugerea și moartea poporului Israel”. El a subliniat că Franța va proteja cetățenii de confesiune iudaică și a condamnat actele antisemite.

Situația din Orientul Mijlociu rămâne tensionată, cu peste 1.350 de morți în banda Gaza și peste 1.200 de morți în Israel. Premierul israelian, Benyamin Nétanyahou, a comparat Hamas cu organizația teroristă Statul Islamic și a cerut ca Hamas să fie „écrasé” (zdrobit) în același mod în care a fost zdrobit Statul Islamic.

În plus, ministrul energiei israelian, Israël Katz, a declarat că nu va exista apă, electricitate sau carburant în Fâșia Gaza atât timp cât cetățenii israelieni vor fi deținuți acolo. Între timp, ajutorul umanitar pentru Gaza a început să ajungă în Egipt.

În Franța, în Place de la République din Paris, aproximativ 3.000 de manifestanți s-au adunat pentru a-și exprima susținerea față de poporul palestinian, în ciuda unei interdicții impuse de autorități. Conform surselor din Prefectura de Poliție, situația a degenerat rapid, iar forțele de ordine au intervenit pentru a dispersa mulțimea, folosind gaze lacrimogene și tunuri cu apă.

În urma acestor evenimente, 24 de persoane au fost amendate, iar alte zece au fost arestate. De asemenea, manifestații similare au avut loc și în alte orașe franceze, precum Rennes și Bordeaux. La Bordeaux, aproximativ 100 de persoane au răspuns apelului „Colectivului pentru pace dreaptă și durabilă între palestinieni și israelieni”, fără a se confrunta cu interdicții similare celor din Paris.