Confruntări violente între Israel și Hamas: atacuri aeriene, răpiri și victime

Getting your Trinity Audio player ready...

Tensiunile dintre Israel și Gaza au atins un punct culminant în ultimele 24 de ore, cu confruntări severe între forțele israeliene și militanții Hamas.

Grupul militant palestinian Hamas a lansat un atac masiv asupra Israelului, care a inclus lansări de rachete și luări de ostatici. Ca răspuns, Israelul a efectuat o serie de atacuri aeriene asupra Fâșiei Gaza. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că Israelul este „în război” și a promis că Hamas va „plăti un preț fără precedent”.

Potrivit surselor, peste 250 de israelieni au fost uciși, iar peste 1.000 au fost răniți. În Gaza, peste 230 de persoane au pierit în urma atacurilor aeriene israeliene. Mai mult, armata israeliană a anunțat că un număr semnificativ de civili și soldați israelieni sunt ținuți ostatici de Hamas.

Condamnarea internațională a atacului Hamas a fost puternică. Președintele american Joe Biden și-a exprimat sprijinul ferm al Americii pentru Israel. Forțele israeliene au reluat controlul asupra unei stații de poliție de lângă granița cu Fâșia Gaza, care fusese capturată de militanții palestinieni.

Situația este în continuă evoluție, iar tensiunile dintre Israel și Hamas rămân la cote ridicate.

Pe scurt evoluția din ultimele 24 de ore:

  • Armata israeliană a instruit locuitorii din șapte zone diferite din Fâșia Gaza să se refugieze în adăposturi, pregătindu-se să lanseze noi atacuri asupra țintelor Hamas.
  • Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a avertizat că va Israelul se va „răzbuna puternic” pentru ceea ce a descris ca fiind „o zi neagră”.
  • Canalele TV israeliene au relatat că, după 18 ore, ostaticii reținuți într-o sală de mese din Kibbutz Be’eri au fost eliberați.
  • Un buldozer a fost văzut pătrunzând într-o secție de poliție din Sderot, devenind unul dintre locurile de confruntare continuă în primele ore ale dimineții de duminică.
  • Un purtător de cuvânt al Hamas a declarat pentru BBC că grupul militant a avut sprijinul aliatului său, Iran, pentru atacurile sale surpriză asupra Israelului.
  • Secretarul de stat american, Antony Blinken, a cerut „calm și stabilitate” în Cisiordania într-un apel cu președintele palestinian Mahmoud Abbas.
  • Arabia Saudită a cerut „oprirea imediată a escaladării conflictului dintre palestinieni și Israel”.

Corespondentul BBC în zonă a subliniat că acesta este un moment periculos și fără precedent. Presiunea asupra lui Netanyahu este imensă, având în vedere numărul mare de ostatici și nivelul ridicat al victimelor israeliene. Palestinienii, la rândul lor, sunt uniți în fața acestor atacuri, nemulțumiți de restricțiile israeliene și de propria lor conducere.

Un rezident din Sderot, Dov Trachtman, a descris situația tensionată din oraș, cu sirene, focuri de armă și explozii. El a menționat că un prieten de-al său a fost împușcat în timp ce se plimba cu bicicleta. Într-un alt incident, un buldozer a fost văzut pătrunzând într-o secție de poliție din Sderot, unde se crede că luptătorii Hamas s-au baricadat după un asalt asupra diferitelor părți ale Israelului.