Congresul SUA alertat cu privire la o ameințare de securitate națională din partea Rusiei

Getting your Trinity Audio player ready...

Președintele Comitetului pentru Informații al Camerei Reprezentanților, Mike Turner, a făcut disponibile pentru toți membrii Congresului informații legate de o „gravă amenințare la adresa securității naționale”, legată de Rusia. Surse apropiate situației și un oficial american au comunicat CNN că amenințarea este asociată cu Rusia, descriind informațiile ca fiind „foarte sensibile”.

Mike Turner a transmis o scrisoare colegilor săi din Congres miercuri, menționând că problema urgentă este legată de „o capacitate militară străină destabilizatoare”. Una dintre sursele care au avut acces la informații a confirmat că este vorba despre o capacitate rusă „foarte îngrijorătoare și destabilizatoare” de care s-a luat cunoștință recent.

În scrisoarea adresată colegilor, Turner a menționat că Comitetul pentru Informații al Camerei a votat pe 13 februarie pentru a face anumite informații disponibile pentru revizuire de către legislatori, având la dispoziție intervalul de miercuri până vineri pentru a consulta aceste date.

Turner a solicitat, de asemenea, președintelui Joe Biden să declasifice „toate informațiile legate de această amenințare”.

Consilierul pentru Securitate Națională, Jake Sullivan, a declarat că a inițiat personal o întâlnire cu liderii principalelor comitete de securitate națională înainte ca Turner să avertizeze public despre ceea ce a numit „serioasă amenințare la adresa securității naționale”.

Sullivan a precizat că a programat o ședință pentru membrii Camerei din „Gang of Eight” joi, exprimându-și surprinderea față de declarația publică a lui Turner înainte de această întâlnire. El a subliniat că administrația Biden a abordat declasificarea informațiilor de securitate într-un mod mai creativ și strategic decât orice altă administrație din istorie, arătând deschidere către declasificare atunci când este în interesul securității naționale ale SUA.

Detaliile specifice ale amenințării nu au fost făcute publice.