Cuplurile de același sex pot fi binecuvântate de biserica catolică

Getting your Trinity Audio player ready...

Vaticanul a anunțat o schimbare semnificativă în politica sa, permițând clerului catolic să binecuvânteze cuplurile necăsătorite și pe cele homosexuale. Declarația emisă de Dicasteriul pentru Doctrina Credinței, și aprobată de Papa Francisc, deschide calea pentru binecuvântarea cuplurilor de același sex de către preoți. Cu toate acestea, binecuvântările nu vor fi un semn al aprobării Bisericii Catolice și nu pot avea loc ca parte a unei ceremonii religioase.

„Este posibil ca un ministru ordonat să consimtă la binecuvântarea a două persoane, chiar dacă situația lor ca cuplu este ‘neregulată'”, a declarat Vaticanul. „Totuși, acest gest de apropiere pastorală trebuie să evite orice elemente care ar putea semăna cu un rit de căsătorie.”

Concesia reprezintă o schimbare marcantă de atitudine pentru Biserica Catolică, dar vine cu condiții. Declarația subliniază că „binecuvântările nu ar trebui să fie efectuate cu rituri bisericești care oferă impresia unei căsătorii”. De asemenea, menționează că „doctrina privind căsătoria nu se schimbă, iar binecuvântarea nu semnifică aprobarea uniunii”.

Această decizie este considerată un pas important pentru deschiderea Bisericii Catolice către persoanele care nu trăiesc conform normelor doctrinei morale creștine, dar care cer cu umilință să fie binecuvântate.