Curtea Supremă a Statelor Unite va judeca eligibilitatea lui Donald Trump de a candida

Getting your Trinity Audio player ready...

Curtea Supremă a Statelor Unite a acceptat să audieze un caz care contestă eligibilitatea fostului președinte Donald Trump de a candida la președinția SUA în alegerile din 2024. Decizia, anunțată pe 5 ianuarie 2024, urmează după ce Curtea Supremă din Colorado, în cazul Anderson v. Griswold, a constatat că Trump este ineligibil conform „clauzei de insurgență” din Amendamentul 14 al Constituției SUA. Această clauză interzice persoanelor care au jurat anterior să susțină Constituția și apoi s-au angajat într-o insurecție împotriva Statelor Unite să dețină funcții publice. Decizia din Colorado, împreună cu o decizie similară a Secretarului de Stat din Maine, Shenna Bellows, marchează o evoluție semnificativă în dezbaterea legală și constituțională continuă privind eligibilitatea lui Trump, urmând implicarea acestuia în atacul de la Capitoliu din 6 ianuarie.

Acest caz reprezintă prima dată când Curtea Supremă va interpreta clauza de insurgență a Amendamentului 14 în relație cu eligibilitatea prezidențială. Clauza, adoptată după Războiul Civil American, a fost invocată de oponenți ca motiv pentru descalificarea lui Trump datorită rolului său în atacul de la 6 ianuarie. Echipa legală a lui Trump susține, totuși, că doar Congresul are autoritatea de a descalifica un candidat sub această clauză, nu statele individuale. Decizia Curții Supreme de a prelua cazul indică disponibilitatea acesteia de a aborda aceste întrebări constituționale critice, stabilind potențial un precedent pentru viitoarele dispute electorale.

Până în ianuarie 2024, tentative formale privind eligibilitatea lui Trump au fost depuse în cel puțin 34 de state. Implicarea Curții Supreme a atras comparații cu alegerile prezidențiale din 2000 dintre George Bush și Al Gore, care au rezultat de asemenea într-un caz la Curtea Supremă. Rezultatul cazului curent va avea implicații semnificative pentru cursa prezidențială din 2024 și pentru peisajul legal mai larg înconjurând legile electorale și interpretarea constituțională în Statele Unite.