Cutremur în Afganistan: Cel puțin 15 morți și 78 de răniți în urma unui seism de magnitudine 6,3

Getting your Trinity Audio player ready...

Un cutremur puternic a lovit vestul Afganistanului, lăsând în urmă cel puțin 15 morți și 78 de răniți, conform oficialilor. Seismul, cu o magnitudine de 6,3, a avut epicentrul la aproximativ 40 km de orașul Herat, situat aproape de granița cu Iranul, și s-a produs în jurul orei 11:00, ora locală (06:30 GMT), potrivit US Geological Survey.

Mai multe clădiri au fost afectate, iar oamenii au fost prinși sub dărâmături. După cutremurul inițial, au urmat cel puțin trei replici puternice. Un localnic din Herat, Bashir Ahmad, a declarat pentru agenția de știri AFP: „Eram în birourile noastre și brusc clădirea a început să se zguduie. Tencuiala pereților a început să cadă, pereții s-au crăpat, iar unele părți ale clădirii s-au prăbușit.” Acesta a adăugat că nu a reușit să ia legătura cu familia sa din cauza întreruperii conexiunilor de rețea și a descris experiența ca fiind înfricoșătoare.

Peste 70 de persoane rănite sunt în prezent tratate la spitalul principal din oraș. Un student, Idrees Arsala, a povestit pentru AFP: „Situația a fost foarte îngrozitoare, nu am mai trăit așa ceva până acum.”

Herat este situat la 120 km est de granița cu Iranul și este considerat capitala culturală a Afganistanului. Se estimează că în provincie trăiesc aproximativ 1,9 milioane de persoane, conform datelor Băncii Mondiale din 2019.

Afganistanul este frecvent afectat de cutremure, în special în lanțul muntos Hindu Kush, deoarece se află în apropierea joncțiunii dintre plăcile tectonice eurasiatică și indiană. În iunie anul trecut, provincia Paktika a fost lovită de un cutremur de magnitudine 5,9, care a ucis peste 1.000 de persoane și a lăsat zeci de mii fără adăpost.