Cutremur Politic în Turcia: Opoziția preia controlul în Anatol

Getting your Trinity Audio player ready...

Partidul Republican al Poporului (CHP), de orientare social-democrată, a obținut o victorie covârșitoare în alegerile locale din duminică, preluând controlul asupra provinciilor din Anatolia. Aceste provincii au fost anterior bastioane ale Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), islamo-conservator, condus de președintele Recep Tayyip Erdogan. Conform rezultatelor aproape definitive, această victorie marchează un moment de cotitură în politica Turciei, așa cum relatează AFP.

CHP, învins în alegerile prezidențiale din 2023, și-a asigurat triumful în cele mai importante orașe ale țării, incluzând Istanbul, Ankara, Izmir, Adana, Antalya și surprinzător, Bursa – un fief tradițional conservator. Această expansiune a influenței CHP în regiuni considerate „deținute” de AKP reprezintă cea mai dură înfrângere suferită de Erdogan de când acesta se află la putere, din 2022.

Într-un gest de recunoaștere a rezultatelor, Erdogan a promis, în noaptea de duminică spre luni, să „respecte decizia națiunii”, descriind schimbarea ca o „cotitură” în politica turcă. Victoria opoziției, anticipată în Ankara și Istanbul – capitalele politică și economică ale țării, pe care guvernarea le-a pierdut în 2019 – a uimit observatorii prin amploarea ei, considerată fără precedent din 1977.

Această victorie reconfigurează geografia electorală a Turciei și semnalează o posibilă schimbare de paradigma în politica națională. Ekrem Imamoglu, primarul Istanbulului, deja popular în rândul populației după succesul din urmă cu cinci ani în acest megalopolis, este acum văzut ca un puternic concurent pentru alegerile prezidențiale din 2028. Între timp, Mansur Yavas, primarul reales al Ankarei, și-a consolidat poziția cu un avans de 30 de procente peste candidatul AKP, după numărarea aproape integrală a voturilor.

Recep Tayyip Erdogan, liderul Turciei din 2003, inițial ca prim-ministru, apoi ca președinte din 2014, sugerase la începutul lunii martie că alegerile municipale actuale ar fi „ultimele” organizate sub egida sa, semnând astfel posibilitatea unei retrageri iminente din viața politică. Această victorie a opoziției nu doar că reprezintă o schimbare majoră în distribuția puterii politice la nivel local, dar și semnalează o posibilă reorientare a politicii naționale turce în anii ce urmează.