Dacă alegerile din SUA ar avea loc azi, Donald Trump ar câștiga

Cu opt luni înaintea alegerilor prezidențiale din Statele Unite, un sondaj recent publicat de New York Times semnalează dificultăți pentru actualul președinte democrat Joe Biden, care pierde teren în fața rivalului său republican, Donald Trump. Acest sondaj, realizat în colaborare cu universitatea Siena College, a fost publicat sâmbătă, cu doar câteva zile înainte de “Super Tuesday”, un moment crucial în cadrul procesului electoral american.

Potrivit sondajului, dacă alegerile ar avea loc astăzi, 43% dintre alegători ar opta pentru Biden, în timp ce 48% ar alege să-l susțină pe Trump. Aceste cifre indică un avans semnificativ pentru fostul președinte republican, care pare să beneficieze de o tabără mai unită în comparație cu rivalul său democrat. Trump câștigă 97% din voturile celor care au declarat că l-au votat în urmă cu patru ani, în timp ce aproape niciunul dintre aceștia nu a exprimat intenția de a-l vota pe Biden.

Sondajul dezvăluie, de asemenea, o serie de “semnale alarmante” pentru Biden, evidențiind punctele sale slabe în rândul anumitor segmente ale bazei electorale democratice. Printre acestea se numără femeile, alegătorii de culoare, latino-americanii, precum și anumite categorii de muncitori, care par să fie mai puțin înclinați să-l susțină pe actualul președinte.

În ciuda asigurărilor lui Biden că economia țării este pe un trend ascendent, doar unul din patru alegători crede că Statele Unite se îndreaptă în direcția bună, majoritatea percepe economia ca fiind pe un trend negativ. Această percepție, împreună cu vârsta avansată a președintelui democrat și sprijinul său pentru Israel, aflat în război în Fâşia Gaza, explică, de asemenea, nemulţumirea din rândul unei părţi a electoratului democrat.