De la 1 septembrie se redeschid restaurantele, teatrele și cinematografele

Guvernul va modifica în ședința de azi hotărârea privind starea de alertă, pentru a permite redeschiderea restaurantelor la interior și a teatrelor și cinematografelor începând de marți, 1 septembrie.

Ministerele implicate vor emite ordine privind măsurile specifice care trebuie impuse pentru fiecare situație în parte: reguli care trebuie respectate de restaurante, teatre etc., imediat după publicarea Hotărârii de Guvern în Monitorul Oficial. De asemenea, se va impune și o limită de cazuri de coronavirus la nivel de județ, care, odată depășită, poate duce la închiderea restaurantelor, cinematografelor și teatrelor.

În deschiderea ședinței de Guvern, premierul Ludovic Orban a precizat că va exista o limită de cazuri de coronavirus, de 1,5 cazuri la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile, care, dacă va fi depășită la nivel județean, restaurantele, teatrele și cinematografele se vor închide. Totuși, se lasă la latitudinea comitetelor județene pentru situații de urgență să permită funcționarea restaurantelor într-o localitate unde incidența cazurilor de coronavirus este sub limita de 1,5/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile, chiar dacă la nivel județean acest prag este depășit sau, invers, să închidă activitățile într-o localitate unde pragul este depășit, chiar dacă județul în ansamblu este sub prag. 

Premierul a mai spus că aceste reguli trebuie comunicate, iar reprezentanții acestor industrii trebuie să le respecte, pentru a nu pereclita sănătatea clienților și a spectatorilor.