Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunțat luni, 17 februarie, că a depus un denunț la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva europarlamentarei Diana Ivanovici Șoșoacă. Aceasta este acuzată de „promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid, crime împotriva umanității și crime de război”, infracțiune prevăzută de articolul 5 din OUG nr. 31/2002.
Demersul IICCMER vine ca urmare a unei intervenții susținute de Diana Șoșoacă în plenul Parlamentului European, pe 11 februarie 2025, în care a sugerat că liderii europeni ar trebui să urmeze modelul de politică externă al fostului dictator Nicolae Ceaușescu. În discursul său, europarlamentara a declarat că „nimeni nu l-a egalat vreodată” pe Ceaușescu, subliniind că acesta a avut „cea mai bună politică externă” și a reușit să aducă Israelul și Palestina la aceeași masă a negocierilor.
Reacția IICCMER: Apologia dictaturii este inacceptabilă
Într-un comunicat oficial, IICCMER avertizează că astfel de declarații nu trebuie tratate ca simple opinii politice sau nostalgii, ci ca „simptome ale unei gândiri periculoase, care sfidează sacrificiile celor care au luptat pentru democrație”. Institutul subliniază că promovarea în spațiul public a unor astfel de idei contravine valorilor democratice ale Uniunii Europene și trebuie sancționată ferm de instituțiile statului.
Potrivit articolului 5 din OUG nr. 31/2002, fapta de a promova public cultul unor persoane responsabile de crime împotriva umanității este pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi. IICCMER consideră că declarațiile europarlamentarei Șoșoacă intră sub incidența acestei legi, întrucât încercarea de a-l prezenta pe Nicolae Ceaușescu drept un model de lider este o „falsificare a istoriei” și o „ofensă adusă memoriei celor care au suferit sub regimul comunist”.
Contextul declarațiilor Dianei Șoșoacă
În discursul susținut în plenul Parlamentului European, Diana Șoșoacă a criticat politicile europene și a afirmat că liderii UE sunt în conflict cu toate marile puteri ale lumii. Ea a acuzat Uniunea Europeană de lipsă de viziune și a susținut că Ceaușescu a fost singurul lider care a reușit să mențină un echilibru diplomatic între marile blocuri geopolitice. De asemenea, a cerut demisia președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe care a acuzat-o că ar conduce UE spre conflicte internaționale.
Reacțiile oficiale și riscurile politice
Președintele executiv al IICCMER, Daniel Șandru, a criticat dur declarațiile europarlamentarei, subliniind că o astfel de apologie a regimului Ceaușescu „nu doar că falsifică realitatea istorică, dar subminează și eforturile societății românești de a construi un viitor bazat pe libertate, justiție și respect pentru drepturile fundamentale ale cetățenilor”. Șandru a mai precizat că regimul comunist din România a fost unul represiv, marcat de cenzură, înfometare, izolarea țării pe plan internațional și suprimarea brutală a oricărei opoziții.
IICCMER subliniază că este important ca astfel de declarații să fie tratate cu responsabilitate, iar orice încercare de reabilitare a simbolurilor dictaturii să fie sancționată de autorități. Institutul avertizează că idealizarea trecutului comunist în spațiul public poate avea efecte periculoase, legitimând discursurile populiste și antidemocratice.
Consecințele juridice ale denunțului
Depunerea acestui denunț deschide posibilitatea ca Diana Șoșoacă să fie anchetată penal pentru promovarea cultului unui dictator condamnat istoric pentru încălcări grave ale drepturilor omului. Dacă procurorii decid să demareze o investigație și să trimită dosarul în instanță, europarlamentara riscă o pedeapsă cu închisoarea și interzicerea unor drepturi, conform legislației în vigoare.
În prezent, Diana Șoșoacă nu a oferit un răspuns oficial cu privire la acuzațiile formulate împotriva sa, însă în trecut a fost implicată în mai multe controverse legate de declarații considerate extremiste sau conspiraționiste. Următorii pași în acest dosar vor depinde de decizia Parchetului General cu privire la admisibilitatea denunțului depus de IICCMER.
Denunțul formulat de IICCMER împotriva Dianei Șoșoacă marchează un moment important în eforturile de combatere a revizionismului istoric și a promovării unor regimuri totalitare în spațiul public. Rămâne de văzut dacă acest caz va conduce la o acțiune concretă din partea autorităților sau dacă va rămâne doar un semnal de alarmă privind pericolele reabilitării unor figuri dictatoriale.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.