Deschiderea expoziției ”ELEVATIO”

Centrul Cultural ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” vă invită sâmbătă, 05 octombrie 2019, de la ora 16.00, la deschiderea expoziției ”ELEVATIO”,artist Elena SCUTARU.

Curatori: Adriana Oprea, Simona Vilău

Una din cele mai interesante artiste aflate la mijlocul carierei în România, Elena Scutaru propune expoziția Elevatio, o instalație desfășurată în spațiul special al Cuhniei brâncovenești de la Mogoșoaia. Artistă complexă, deși discretă de-a lungul carierei, Elena Scutaru s-a făcut remarcată de la debutul său în anii ‘90, prin land art, instalații și asamblaje produse într-un spirit detașat față de linia tradițională a sculpturii în care se formase. Într-adevăr, Elena Scutaru volatilizează sculptura, îi înlocuiește masivitatea de bronz, marmură sau piatră cu o fluiditate dată de materialele sintetice contemporane – textil, lână, plastic, poliester, polistiren, rășini sau hârtie. Preferând alternativul, hibriditatea, marginalul și eclectismul drept caracteristici definitorii ale spiritului în care își produce de atunci încoace lucrările în mixed media, ea creează ”situații”, environment, arte povera și instalație.

Arta Elenei Scutaru a traversat simbolismul cvasi-religios, sacrificialul precar și spiritualitatea poveristă din lucrările anilor ‘90, ca să ajungă la ezoterismul lejer al obiectelor, asamblajelor textile și reliefurilor figurative din perioada mai recentă. Temele ei s-au esențializat asumând o maturitate sintetică, odată cu conversia de la exploatarea materiilor efemere la reinterpretarea mai vechilor procedee de construcție a formei: modelare, mulaj sau asamblare cu obiecte colecționate. În ultimii ani, simțul pentru instalaționism și materialitate a populat atelierul artistei cu obiecte, figuri feminine imobile, simboluri și citate din inventarul de elemente magice și poetice ale spațiului balcanic, combinate cu elemente din portretistica etruscă și paleocreștină. Estetica recentă a Elenei Scutaru are note de suprarealism și artă preistorică, de site-specific și spiritual, de minimalism și uncanny simbolist în fuziuni extravagante și integrări excentrice. Având peste toate acestea o puternică tematică existențială, expoziția Elevatio punctează în istoria aparițiilor neo-figurative recente din arta contemporană.

Elena Scutaru (n. 1964) trăiește și lucrează la București. Este lector universitar și coordonează Departamentul Pedagogia Artelor Plastice și Decorative din cadrul Universității Naționale de Arte din București. Are un registru amplu de participări în expoziții și proiecte, individuale și colective, în ultimii treizeci de ani.

Expoziția, găzduită în galeria Cuhnie a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia, va fi deschisă publicului în perioada 06-30 octombrie 2019.