Donald Trump câștigă primarele republicane din Iowa

Getting your Trinity Audio player ready...

Donald Trump, magnatul de 77 de ani, a obținut o victorie semnificativă în primarele republicane din Iowa, consolidându-și astfel poziția de favorit al dreptei în cursa pentru alegerile prezidențiale din noiembrie. Anunțul victoriei lui Trump a fost făcut de media americane, la scurt timp după începerea numărării voturilor.

Conform CBS, Trump avea 50% din voturi, depășindu-i semnificativ pe rivalii săi, Ron DeSantis cu 21% și Nikki Haley cu 20%. În discursul său de victorie, Trump a subliniat principalele sale priorități în cazul în care va reveni la Casa Albă pentru al doilea mandat. Acesta a declarat: „Vom fora imediat! Vom sigila granița. Pentru că acum avem o invazie de milioane și milioane de oameni care vin în țara noastră. E un lucru foarte rău. Vin din închisori. Vin de peste tot, din țări de care cei mai mulți oameni nici n-au auzit. Vin din instituții de boli mintale, de la azile de nebuni, pe care ei le golesc în țara noastră. Sunt și teroriști, vin mulți teroriști. Va trebui să deportăm într-un ritm cum nu s-a mai văzut de pe vremea lui Eisenhower.”

Această victorie are loc în ciuda unor condiții meteorologice dificile, o furtună de zăpadă lovit statul Iowa, stârnind temeri legate de participare. Cu toate acestea, Trump a reușit să mobilizeze un număr semnificativ de susținători loiali, care au înfruntat vremea rea pentru a participa la celebrele caucusuri, întâlniri electorale tradiționale din Iowa.

Alegătorii s-au adunat în școli, biblioteci și cazărmi de pompieri pentru a vota în secret, după discursuri ale reprezentanților campaniei. Trump a beneficiat de un avantaj datorită mobilizării susținătorilor săi, în ciuda faptului că metoda de votare din Iowa cere prezența fizică a alegătorilor în grupuri mici.

Performanța lui Trump reflectă popularitatea sa în rândul alegătorilor republicani, chiar și după două încercări de destituire și alte acuzații penale. Aproximativ două treimi dintre participanții la caucusuri sunt de acord cu afirmațiile sale false despre frauda electorală din 2020, considerând că Biden nu a câștigat legitim președinția. Mai mult de 60% dintre aceștia au declarat că Trump ar fi apt să servească în calitate de președinte, chiar dacă ar fi condamnat pentru o infracțiune.

În contextul rezultatelor din Iowa, contracandidații lui Trump, DeSantis și Haley, au promis să continue campania, asigurându-se că opoziția lui Trump va rămâne divizată pe măsură ce competiția se mută în alte state.