Secretarul de stat, Antony Blinken, solicită pauze umanitare în luptele din Gaza

Getting your Trinity Audio player ready...

În contextul conflictului continuu dintre Israel și Hamas, secretarul de stat american Antony Blinken este așteptat să solicite guvernului israelian să accepte pauze temporare pentru a permite intrarea ajutoarelor umanitare în Gaza. Această cerere vine în timpul celei de-a doua vizite a lui Blinken în Israel în decurs de o lună.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Național al Casei Albe, a precizat că Statele Unite nu pledează pentru un armistițiu general, ci pentru o „pauză temporară, localizată”. Înainte de a părăsi Washingtonul, Blinken a menționat că va discuta pași concreți pentru a minimiza prejudiciile aduse civililor din Gaza în timpul vizitei sale în Israel.

Conflictul a început pe 7 octombrie, când militanții Hamas au atacat Israelul, rezultând moartea a 1.400 de israelieni, majoritatea civili. În răspuns, loviturile de represalii ale Israelului asupra Gaza au rezultat în moartea a cel puțin 9.061 de persoane, inclusiv 3.760 de copii, conform Ministerului Sănătății controlat de Hamas din Gaza. Aceste cifre sunt fără precedent în decenii de violențe israeliano-palestiniene.

Mai mult de 3.700 de copii palestinieni au fost uciși în 25 de zile de lupte – de peste șase ori mai mulți decât cei 560 de copii raportați uciși în 19 luni de război în Ucraina până la 8 octombrie. Bombardamentele au determinat peste jumătate din populația de 2,3 milioane de persoane din teritoriu să-și părăsească locuințele. Alimentele, apa și combustibilul sunt pe terminate sub asediul Israelului, iar spitalele copleșite avertizează că sunt pe punctul de a se prăbuși.

În timpul vizitei sale, Blinken va discuta cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu despre pași concreți pentru a minimiza daunele aduse civililor din Gaza. Acesta este al doilea său întâlnire cu Netanyahu de când a început războiul.

Armata israelienă a „completat încercuirea orașului Gaza” și luptă „cu toată forța”, potrivit unui purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliane (IDF). Lt Gen Herzi Halevi, șeful de stat major al IDF, a spus că trupele îl înconjoară din mai multe direcții și „aprofundeză” ofensiva terestră în interiorul orașului.

În SUA, camera inferioară a Congresului, condusă de republicani, a aprobat un pachet de ajutor de 14 miliarde de dolari pentru Israel, sfidând cererea președintelui Joe Biden de a include și mai multe fonduri pentru Ucraina și alte priorități urgente. Proiectul de lege este aproape sigur că va eșua în Senatul controlat de democrați, iar Biden a amenințat, de asemenea, că va uza de dreptul de veto.

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) a spus că patru dintre școlile sale din Gaza care sunt folosite ca adăposturi au fost avariate în mai puțin de 24 de ore. Cel puțin 20 de persoane au fost ucise și altele cinci rănite joi după ce o școală folosită ca adăpost a fost avariată în tabăra de refugiați Jabalia din nordul Gaza, a spus agenția în ultimul său raport.