Eliberarea a încă doi ostatici din Gaza confirmată de Crucea Roșie

Getting your Trinity Audio player ready...

Crucea Roșie Internațională a confirmat că a ajutat la eliberarea a doi ostatici ținuți de Hamas și i-a transportat în afara Gazei în această seară. Într-o postare pe o platformă de socializare, grupul umanitar a menționat că rolul lor ca intermediar neutru face această muncă posibilă și că sunt pregătiți să faciliteze orice eliberare viitoare. Ei speră ca ostaticii să se reîntoarcă curând la familiile lor.

Rețeaua de televiziune CBS a relatat că doi ostatici sunt eliberați de Hamas. Un oficial guvernamental israelian a confirmat pentru CBS că numele ostaticilor sunt Nurit Cooper și Yocheved Lifshitz.

Aripa militară a Hamas, Brigăzile Qassam, a anunțat pe canalul său de Telegram eliberarea a doi ostatici, Nurit Yitzhak și Yocheved Lifshitz, prin mediere egipteano-qatariană. Până în prezent, aceste rapoarte rămân neconfirmate. Hamas acuză Israelul că a refuzat să-i primească încă de vineri. „Am decis să-i eliberăm din motive umanitare și de sănătate”, a adăugat Hamas. Vineri, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a numit oferta drept „minciuni propagandistice ale Hamas”.

Dacă această ultimă declarație este confirmată, numărul total al ostaticilor eliberați până acum ajunge la patru din totalul cunoscut de 222. Două americano-israeliene, mama și fiica Judith și Natalie Raanan, au fost eliberate din captivitate vineri.

Se pare că Qatarul a fost implicat în negocierile privind ostaticii. Când primii doi ostatici americani au fost eliberați, americanii au mulțumit țării din Orientul Mijlociu. Există speculații că aripa politică a Hamas nu știa data atacului surpriză asupra Israelului din 7 octombrie.

Conform relatărilor de presă, administrația Biden din SUA a cerut Israelului să amâne invazia terestră în Gaza pentru a da timp negocierilor privind ostaticii. Israelul a intensificat operațiunile sale militare și a exclus orice încetare a focului.