Eliberarea ostaticilor din Gaza: un moment de speranță

Getting your Trinity Audio player ready...

24 de ostatici au fost eliberați din captivitatea Hamas în Fâșia Gaza, conform confirmărilor oferite de Crucea Roșie. Printre cei eliberați se numără 13 cetățeni israelieni, 10 thailandezi și un cetățean filipinez, eliberarea fiind mediată de Qatar.

Printre ostaticii eliberați se află Margalit Moses, în vârstă de 78 de ani, supraviețuitoare a cancerului, răpită de Hamas pe 7 octombrie de la Kibbutz Nir Oz. De asemenea, Adina Moshe, în vârstă de 72 de ani, a fost răpită în aceeași zi, după ce soțul ei a fost ucis de Hamas.

Ostaticii au trecut prin punctul de trecere Rafah, fiind transportați la un spital egiptean pentru evaluări medicale. Ulterior, ei au fost preluați de forțele israeliene și transportați la spitale în Israel pentru a fi reuniți cu familiile lor.

În cadrul acordului, Israelul a avut un interval de două ore pentru a elibera 39 de prizonieri palestinieni. Acești prizonieri, inclusiv femei și adolescenți, au fost transferați din închisorile israeliene într-un complex de tribunale militare din Cisiordania ocupată.

Procesul de eliberare a fost coordonat de un „centru de operațiuni” din Doha, Qatar, care a asigurat desfășurarea eliberărilor într-un mediu sigur. Totodată, un armistițiu temporar delicat trebuie să rămână în vigoare timp de patru zile sau chiar mai mult.

În ciuda tensiunilor și provocărilor, acest moment reprezintă o rază de speranță pentru ambele părți implicate și pentru comunitatea internațională, care urmărește cu atenție evoluțiile din regiune.