Emmanuel Macron condamnă întâlnirea dintre Viktor Orbán și Vladimir Putin

Getting your Trinity Audio player ready...

Președintele francez, Emmanuel Macron, a criticat recenta întâlnire și strângerea de mână dintre liderul ungar Viktor Orbán și președintele rus Vladimir Putin. „În situația în care ne aflăm cu Rusia, nu ar trebui să folosim aceste contacte bilaterale pentru a negocia lucruri care ar slăbi unitatea noastră [referitor la Ucraina]”, a declarat Macron după o întâlnire a liderilor UE la Bruxelles.

Macron a subliniat că, deși nimeni nu poate interzice lui Orbán să facă ceea ce a făcut, o întâlnire cu principalul inamic al Europei ar trebui organizată în consultare cu statele membre și liderii UE. El a fost printre mai mulți lideri care l-au criticat pe Orbán la un summit la Bruxelles.

Prim-ministrul Luxemburgului, Xavier Bettell, a declarat că strângerea de mână cu Putin a fost o ofensă pentru toți cei care luptă pentru Ucraina și, implicit, pentru viitorul restului Europei. „Ceea ce a făcut Orbán cu Putin este un gest de sfidare față de toți soldații, toți ucrainenii care mor în fiecare zi și care trebuie să sufere din cauza atacurilor ruse”, a spus el.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a menționat: „Un lider este suveran și liber să-și aleagă partenerii de discuție. Dar ceea ce avem nevoie este o coordonare strânsă și transparență. Dacă conținutul discuției afectează Uniunea Europeană și unitatea în cadrul UE, acesta a fost un mesaj general transmis.”

Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a adăugat: „Este cu adevărat mai mult decât ciudat să vedem că începem să flirtezăm cu regimul care comite atrocități foarte crude. Trimite un mesaj foarte greșit tuturor.”