Este posibilă deschiderea temporară a punctului de trecere de la Rafah dintre Gaza și Egipt

Getting your Trinity Audio player ready...

Potrivit ambasadei SUA în Israel, punctul de trecere de la Rafah de la frontiera dintre Gaza și Egipt s-ar putea deschide pentru câteva ore luni. Declarația se bazează pe rapoarte ale presei americane care încă nu au fost confirmate.

Două surse media din SUA au menționat acest lucru, citând oficiali neidentificați. NBC News a relatat, pe baza unor informații de la un oficial palestinian, că trecerea se va deschide la ora 9 dimineața, ora locală. De partea cealaltă, ABC News, citând o sursă de securitate, a afirmat că trecerea va fi deschisă pentru câteva ore luni și se va închide din nou în cursul după-amiezii.

Aceste rapoarte intervin după ce Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat duminică că „Egiptul au oferit o cantitate considerabilă de ajutor pentru populația din Gaza și că trecerea Rafah va fi redeschisă”. Acesta a făcut aceste declarații în urma unei întâlniri cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi.

Organizațiile umanitare au solicitat redeschiderea acestei treceri pentru a permite accesul ajutoarelor în Gaza. Organizația caritabilă internațională ActionAid a cerut guvernului egiptean să deschidă trecerea Rafah „pentru a permite aprovizionarea cu ajutoare vitale pentru cei aflați într-o nevoie disperată”. Între timp, ambasadorul Israelului la ONU a menționat că Israelul „nu are niciun interes de a ocupa Gaza”.

Într-un interviu la CNN, Gilad Erdan a declarat că „deoarece luptăm pentru supraviețuirea noastră… singura cale este să eliminăm Hamas, așa că vom face tot ce este necesar”. La întrebarea despre cine ar trebui să guverneze Fâșia Gaza în cazul în care Israelul elimină Hamas, Erdan a răspuns că Israelul „nu se gândește la ce se va întâmpla după război”.

Comentariile lui Erdan vin după ce președintele SUA, Joe Biden, a fost întrebat în cadrul emisiunii CBS’ 60 Minutes dacă ar susține o ocupație israeliană a Gazei. Biden a răspuns că „ar fi o greșeală pentru Israel să ocupe din nou Gaza”, dar a menționat că este o „cerință necesară” eliminarea „extremiștilor”. Când a fost întrebat dacă Hamas ar trebui „eliminat complet”, președintele a confirmat: „Da, cred asta”. El a adăugat că „trebuie să existe o autoritate palestiniană și un drum către un stat palestinian”.