Evenimentele zilei la Festivalul ‘George Enescu’

În cadrul Festivalului Internațional ‘George Enescu’ are loc astăzi, 3 septembrie, o serie de evenimente.

Primul concert are loc începând cu ora 17, la Ateneul român, în cadrul seriei ‘Recitaluri și Orchestre Camerale’. Orchestra Națională a Radiodifuziunii Poloneze va prezenta, sub bagheta lui Lawrence Foster, piesa ‘Solstițiu’ pentru orchestră de Adrian Pop, Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Frederic Chopin – cu Szymon Nehring solist – și Concertul pentru orchestră de Witold Lutosławski.

De la ora 20, pe frecvențele Radio România Muzical și Radio România Cultural veți putea asculta în transmisiune directă concertul susținut de Orchestra Simfonică din Londra sub bagheta lui Gianandrea Noseda, pe scena Sălii Palatului. Programul începe cu Poemul simfonic ‘Vox Maris’ op 31 de George Enescu, solist fiind tenorul Cosmin Ifrim. Participă Corul Academic Radio, pregătit de Ciprian Țuțu. Urmează piesa ‘The Hidden Place’ de Iain Bell, cu soprana Diana Damrau solistă. În partea secundă a evenimentului veți putea asculta Patru Interludii și Pasacaglia din opera ‘Peter Grimes’ de Benjamin Britten și Scena finală din opera ‘Capriccio’ de Richard Strauss. Transmisiunea directă va fi prezentată de Corina Rădoi.

În cadrul seriei ‘Museicorum’, organizată de Muzeul Municipiului București și asociată cu Festivalul Internațional ‘George Enescu’, are loc începând cu ora 19 un recital cameral susținut de pianista Ioana Delioran și de violonistul Mircea Lazăr. Programul este alcătuit din trei Sonate pentru vioară și pian de Wolfgang Amadeus Mozart – KV 296, KV 379 și KV 378.  

La Colegiul Academic din Cluj se desfășoară un concert simfonic în seria evenimentelor conexe Festivalului ‘Enescu’. Lera Auerbach va dirija Trio ‘Boulanger’, ansamblu format din violonista Brigit Erz, violoncelista Ilona Kindt și pianista Karla Haltenwanger; alături de ansamblu, sub bagheta dirijoarei se va afla și Orchestra Filarmonicii ‘Transilvania’. Dirijoarea serii a semnat și lucrările din program – Serenadă pentru o mare melancolică și ‘Visul lui Mozart. Concerto grosso nr. 5 după KV 299/279c şi KV 315 de W. A. Mozart’.

Pe scena Sălii Thalia a Filarmonicii din Sibiu are loc un recital cameral susținut de Monte Piano Trio. Formația este alcătuită din violonistul Francesco Sico, violoncelistul Claude Frochaux și pianista Irina Botan. Programul este alcătuit din Trio în la minor și Serenade lointaine de George Enescu, Trio op. 3 de Ernest Chausson și ‘Noapte transfigurată’ de Arnold Schoenberg în aranjamentul lui Eduard Steuermann.