Explozie lângă Isfahan, Iran: zboruri suspendate și apărare anti-aeriană activată

Getting your Trinity Audio player ready...

Vineri dimineața, o explozie neidentificată a avut loc în apropierea orașului Ghahjaworstan, situat în nord-vestul orașului Isfahan, Iran. Acest incident a determinat suspendarea tuturor zborurilor către Teheran, Isfahan și Shiraz, potrivit agenției de știri semi-oficiale FARS și relatărilor CNN care citează surse locale.

Explozia a avut loc într-o zonă cu importanță strategică semnificativă, învecinată cu Aeroportul Isfahan și a opta bază de vânătoare a Forțelor Aeriene ale Armatei. Deși cauza exploziei nu a fost încă determinată, evenimentul a stârnit preocupări imediate privind securitatea națională, determinând activarea sistemelor de apărare anti-aeriană în mai multe provincii iraniene.

Televiziunea Iranian Press a confirmat de asemenea că explozia a fost auzită în centrul orașului. În urma incidentului, directorul pentru relații publice al unei companii aeroportuare a anunțat într-un interviu acordat televiziunii de stat Mehr TV că toate zborurile către cele trei orașe mari ale Iranului au fost suspendate.

„Recomandăm pasagerilor să verifice informațiile privind zborul înainte de plecare”, a adăugat acesta, subliniind faptul că măsurile sunt preventive și nu implică anularea zborurilor.

Răspunsul Iranului la această situație a inclus și activarea sistemele de apărare anti-aeriană, potrivit agenției de stat IRNA, care a relatat că măsurile de siguranță au fost implementate rapid în mai multe provincii. Aceste acțiuni sugerează o preocupare semnificativă pentru securitate, având în vedere tensiunile regionale și locale recente.

De asemenea, televiziunea de stat Press TV a relatat că decolările de pe mai multe aeroporturi iraniene au fost anulate, indicând o stare de alertă crescută. Această măsură reflectă temerile autorităților de potențiale noi incidente sau atacuri.

În contextul acestor evenimente, sursele de știri locale și internaționale rămân vigilente, urmărind de aproape evoluțiile situației și posibilele explicații ale cauzelor exploziei, precum și consecințele pe termen lung asupra securității regionale și a operațiunilor aeriene în Iran.