Expoziția „Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?”

Expoziția "Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?", organizată de Muzeul Municipiului București și Institutul Național de Medicină Legală "Dr. Mina Minovici, va fi vernisată marți la Palatul Suțu.

Prin acest proiect expozițional organizatorii și-au propus "aducerea în actualitate a poveștii unui fenomen urban, care a migrat din zona mondenității și a politicului către periferii sociale adesea ignorate".

Expoziția prezintă în premieră povestea duelului din anul 1898, desfășurat la București și soldat cu moartea unuia dintre participanți — Emanoil Lahovary. Conflictul dintre acesta și omul politic Nicolae Filipescu a escaladat, pornind de la o polemică în presă, până la o confruntare aprinsă care a forțat și depășit Codul Dueliștilor, se arată în comunicat.

"'Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?' este o recuperare de povești și obiecte inedite puternic încărcate de memoria unei istorii obscure a societății. Printre acestea se numără costumul istoricului Nicolae Iorga, purtat în momentul asasinării sale din pădurea Strejnic, la începutul anului 1941, trusa de duel care a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, precum și o serie de corpuri delicte, care vin din zona subteranului social interbelic", afirmă Adrian Majuru, managerul Muzeului Municipiului București, citat în comunicat.

Expoziția va fi deschisă la Palatul Suțu în perioada 30 august 2016 — 30 iulie 2017, de marți până duminică, orele 10,00 — 18,00 (ultima intrare la 17,30).