Extrema dreaptă câștigă alegerile din Olanda

Getting your Trinity Audio player ready...

Partidul Libertății (PVV), condus de Geert Wilders, cunoscut pentru pozițiile sale anti-imigraționiste și islamofobe, a obținut primul loc în alegerile parlamentare din Țările de Jos (Olanda), conform sondajelor la ieșirea de la urne. PVV a câștigat 35 de mandate din cele 150 ale Camerei Reprezentanților, un rezultat care contrazice chiar cele mai favorabile sondaje anterioare.

Alegerile au fost convocate ca urmare a prăbușirii coaliției conduse de premierul Mark Rutte (VVD) în vara acestui an, din cauza disensiunilor legate de politica imigrației. Formarea unei noi coaliții guvernamentale se anunță a fi extrem de dificilă, având în vedere izolarea lui Wilders și necesitatea de a forma o coaliție din minimum patru partide, ceea ce ar putea duce la instabilitate din cauza diferențelor ideologice majore.

Rezultatul obținut de PVV se înscrie într-o tendință mai largă observată în statele din Uniunea Europeană, unde partidele de dreapta populistă și extremă au realizat scoruri electorale bune și foarte bune. Această tendință reflectă schimbările din peisajul politic european, cu un accent crescut pe teme precum imigrația și identitatea națională.