Finanțarea de 50 de milioane de lei pentru transformarea digitală a 1000 de primării și consilii județene

Getting your Trinity Audio player ready...

La propunerea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), Guvernul României a aprobat astăzi un act normativ ce alocă 50 de milioane de lei pentru transformarea digitală a 1000 de primării și consilii județene. Această măsură face parte dintr-un plan amplu de modernizare a administrației publice locale.

„Prin aceste fonduri guvernamentale, aducem beneficiile transformării digitale în administrația locală, în instituțiile cu care românii interacționează cel mai des. În primul rând, ne asigurăm că platformele informatice ale ministerelor, consiliilor județene și ale primăriilor vor vorbi aceeași limbă și vor face schimb de date automat. Acest limbaj digital comun al sistemelor informatice înseamnă zero drumuri inutile, zero cozi la ghișee, zero dosare cu șină. Construim prin acești bani și interfețe standardizate de dialog cu cetățeanul, site-uri care să fie simple și accesibile prin câteva clickuri, așa încât românii să utilizeze ușor și sigur serviciile publice electronice. O altă componentă a acestei finanțări o reprezintă creșterea siguranței cibernetice la nivelul administrației locale, pentru că serviciile digitale locale sunt cele mai accesate de cetățeni”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Fondurile vor fi utilizate pentru:

-Interconectarea sistemelor informatice** ale autorităților locale cu Ghișeul.ro, platforma oficială de plăți online a statului român;
– Adaptarea sau reconstrucția site-urilor primăriilor**, integrând platformele online de plăți;
– Achiziționarea de soluții de securitate cibernetică** pentru infrastructura digitală a autorităților locale;
– Servicii de interoperabilitate a infrastructurii IT locale** cu bazele de date naționale pentru debirocratizarea și eficientizarea administrației publice locale, conform Legii Interoperabilității;
– Echipamente IT pentru creșterea capacității administrative** a primăriilor și consiliilor județene.

Proiectele finanțate prin acest program nu sunt incluse în programele derulate din fonduri externe nerambursabile în perioada de programare 2021-2027, prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, sau prin alte programe naționale sau comunitare, inclusiv din contracte de împrumut semnate cu instituții de credit sau instituții financiare interne sau internaționale.

Valoarea programului derulat de MCID este de 50.000.000 lei pentru anul 2024, suma urmând a fi suplimentată până la 200.000.000 lei în 2025. Fondurile vor fi asigurate anual de la bugetul de stat, în conformitate cu prevederile bugetare aprobate în bugetul MCID. Beneficiarii programului sunt unitățile administrativ-teritoriale, reprezentate de autoritățile administrației publice locale.

Acest comunicat de presă este disponibil și pe site-ul oficial al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.