Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy sub anchetă pentru finanțarea electorale din Libia

Getting your Trinity Audio player ready...

Nicolas Sarkozy, fostul președinte al Franței, a fost pus sub anchetă formală vineri, în urma acuzațiilor legate de finanțarea campaniei sale electorale din 2007. După 30 de ore de interogatorii care s-au întins pe parcursul a aproape patru zile, magistrații anchetatori au decis că există temeiuri pentru a-l acuza pe Sarkozy de beneficierea de influențare a unui martor și conspirație pentru a perverti cursul justiției, potrivit unei surse judiciare citate de AFP.

Acest caz este legat de acuzațiile că Sarkozy ar fi primit bani de la defunctul dictator libian Moamer Kadhafi pentru a finanța una dintre campaniile sale electorale. Sarkozy urmează să fie judecat pentru aceste acuzații în 2025. Un martor cheie în acest caz, omul de afaceri franco-libanez Ziad Takieddine, a susținut anterior că a livrat trei valize pline cu un total de cinci milioane de euro în numerar în 2006 și 2007. Cu toate acestea, în 2020, Takieddine și-a retras brusc declarația acuzatoare, ceea ce a ridicat suspiciuni că Sarkozy ar fi exercitat presiuni asupra martorului pentru a-și schimba declarația.

Sarkozy, în vârstă de 68 de ani, a fost deja condamnat de două ori pentru corupție și trafic de influență în cazuri separate. El a făcut apel împotriva ambelor hotărâri. Avocații săi au declarat vineri că Sarkozy își va „apăra onoarea” și în acest ultim caz.

Cel puțin alți nouă suspecți sunt investigați pentru presupusa lor implicare în această conspirație, care, potrivit anchetatorilor, ar fi putut implica plăți către Takieddine. Unii dintre acești suspecți sunt de asemenea bănuiți că ar fi încercat să mituiască un judecător libanez pentru a obține eliberarea fiului lui Kadhafi, în speranța că liderul libian îl va ajuta pe Sarkozy să convingă justiția franceză de nevinovăția sa.

Într-un transcript al declarațiilor lui Sarkozy în timpul interogatoriului, văzut de AFP, fostul președinte a declarat că nu există „nicio dovadă materială sau interceptare care să mă incrimineze în această nebunie”. Dacă acest caz va ajunge în instanță, va fi a treia dată când Sarkozy va fi judecat. Pe lângă procesul din 2025 legat de finanțarea campaniei sale din Libia, el este programat să fie judecat luna viitoare pentru presupuse încălcări ale regulilor de finanțare a campaniei în tentativa sa de realegere din 2012.