Fostului rege al Spaniei, Juan Carlos, plănuiește să reapară public

Getting your Trinity Audio player ready...

Un tribunal din Londra a respins un caz juridic în valoare de 145 de milioane de euro (aproximativ 126 de milioane de lire sterline) intentat de o fostă iubită a fostului rege al Spaniei, Juan Carlos. Femeia de afaceri daneză, Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn, l-a acuzat pe Juan Carlos că a orchestrat o campanie de hărțuire împotriva ei după ce relația lor s-a încheiat în 2012. Ea a susținut că intimidările, care au inclus spionaj și intrări forțate, au început după ce a refuzat să returneze cadouri în valoare de milioane de lire sterline primite de la fostul monarh. Juan Carlos a negat acuzațiile.

Vineri, un judecător a decis că Înalta Curte a Angliei și Țării Galilor nu are jurisdicție în acest caz, fără a se pronunța asupra substanței acuzațiilor. În plus, judecătoarea Rowena Collins Rice a menționat că doamna zu Sayn-Wittgenstein, cetățean britanic, nu a demonstrat suficient că evenimentul dăunător despre care se plângea, hărțuirea de către inculpat, a avut loc în Anglia.

Un purtător de cuvânt al fostului monarh, în vârstă de 85 de ani, a descris decizia de vineri ca fiind una care „confirmă neașteptat” nevinovăția sa și a spus că aceasta restabilește „condițiile necesare pentru apariții publice ulterioare”. Doamna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn, care a depus cazul de hărțuire în 2020, a declarat că este „profund dezamăgită” de decizie și că este „dezamăgitor să vezi că victimele hărțuirii au adesea dificultăți în a găsi justiție în sistemul nostru juridic”.