Franța și Italia ridică nivelul de alertă antiteroristă

Getting your Trinity Audio player ready...

Franța a decis să ridice nivelul planului de securitate Vigipirate la „urgență de atentat”, cel mai înalt nivel posibil, ca răspuns direct la atacul sângeros revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (ISIS) la Moscova, a anunțat Premierul Gabriel Attal. Această decizie radicală vine în contextul în care țara se confruntă cu amenințări crescute, evidențiate de evenimentele tragice recente.

Într-o declarație făcută pe platforma X, la finalul unei reuniuni cruciale a Consiliului de apărare desfășurată la Palatul Elysee, Attal a subliniat gravitatea situației și necesitatea de a acționa cu promptitudine pentru a asigura securitatea națională: „Având în vedere revendicarea atentatului de către Statul Islamic și amenințările care planează asupra țării noastre, am decis să ridicăm dispozitivul Vigipirate la cel mai înalt nivel: urgență de atentat”.

Planul Vigipirate, un instrument cheie în strategia Franței de combatere a terorismului și de protecție a populației și infrastructurii critice, fusese anterior setat la nivelul 2, denumit „securitate sporită – risc de atentat”, începând cu luna ianuarie. Schimbarea la nivelul de „urgență de atentat” reprezintă o măsură excepțională, care permite mobilizarea întregului arsenal antiterorist al țării, demonstrând seriozitatea cu care guvernul francez abordează amenințările actuale.