Fructe impresionante în toată lumea

Getting your Trinity Audio player ready...

În lumea largă a fructelor, se ascund minuni pe care mulți dintre noi nici măcar nu le-au auzit menționate, iar dacă au auzit de ele, este puțin probabil să le fi gustat vreodată. Fiecare dintre aceste fructe are propria sa poveste fascinantă și un gust unic, așteptând să fie descoperite de cei care apreciază atât sănătatea, cât și plăcerea de a experimenta noi arome. Pentru cei curioși și deschiși la noi experiențe culinare, iată câteva descrieri ale unor fructe exotice și mai puțin cunoscute în țara noastră.

Puhala

Acest fruct neobișnuit, de dimensiuni considerabile, atrage privirile cu forma sa asemănătoare cu o floare și cu gustul său dulce. Pe insulele Microneziei, acesta reprezintă o sursă importantă de hrană. Locuitorii îl utilizează nu doar pentru gustul său delicios, ci și pentru proprietățile sale medicinale. Frunzele sunt adesea folosite ca și condiment în preparatele dulci, iar uleiul și florile au diverse aplicații în medicină tradițională.

Durian

Cunoscut drept „regele fructelor” în Asia de Sud-Est, durianul impresionează cu textura sa cremoasă și mirosul său neplăcut puternic, pătrunzător, pe care unii îl consideră chiar copleșitor. Gustul său este o combinație complexă de arome dulci, sărate și cremoase. Pentru a-l savura, taie de-a lungul cusăturilor coaja fructului și desprinde-o pentru a ajunge la consistența moale din interior. Este adesea servit proaspăt, dar poate fi folosit și în deserturi și preparate sărate.

Palmyra

Acest fruct este remarcabil deoarece se dezvoltă pe palmierul de palmyra, care se găsește în regiunile din India, Malaezia și Asia de Sud-Est. Palmierul este faimos pentru conținutul său de boabe albe, moi și gelatinoase, care sunt adunate când fructul este încă tânăr.

Fructul Dragon (Pitaya alb)

Fructul dragonului impresionează cu un gust ușor dulce, asemănător cu o combinație de pară și kiwi, și o textură crocantă datorită semințelor mici negre. Pulpa albă din interior este învelită într-o coajă vibrantă de roz sau galben. Pentru a-l savura, poți tăia fructul în jumătate și scoate carnea cu o lingură, sau poți desprinde coaja și tăia carnea în cuburi. Este o opțiune revigorantă și poate fi servit proaspăt, adăugat în salate sau incorporat în smoothie-uri.

Sapota neagră

Este un fruct aparte din familia Kaki, uneori numit și „Kaki de ciocolată”. Majoritatea celor care l-au gustat descriu gustul său ca fiind similar cu cel al unei budinci de ciocolată. Cu un conținut de vitamina C de patru ori mai mare decât portocalele, acest fruct este o sursă valoroasă de nutrienți. Este cultivat în Columbia, Mexic și Guatemala.

Lychee

Lycheele sunt niște fructe tropicale mici cu un gust dulce, floral și un aromă parfumată. Au o coajă exterioară aspră, roșie, și o carne translucidă și suculentă înconjurată de o sămânță mare. Pentru a le savura, desprinde coaja și îndepărtează sămânța. Lycheele sunt delicioase proaspete, în salate de fructe sau folosite în deserturi și cocktailuri.

Akebia

Un fruct cu o apariție atrăgătoare, răspândit în Japonia și Asia de Est, prezintă un miez alb înconjurat de semințe negre. Miezul este consumat ca și fruct, în timp ce coaja este folosită ca legumă.

Santol

Santol are un gust acru sau dulce, în funcție de coacere, cu o textură asemănătoare bumbacului. Fructul este de obicei tăiat în jumătate, iar pulpa este consumată suptă sau scoasă cu lingura. Aroma sa complexă poate fi savurată proaspăt sau folosită în preparate sărate și salate.

Marang

Cu o coajă ghimpoasă care amintește de un „arici”, acest fruct adăpostește semințe de dimensiunea boabelor de strugure în interior. Odată tăiat, trebuie consumat în decurs de una-două ore pentru a profita de gustul său proaspăt, deoarece devine rapid susceptibil la oxidare și își pierde din proprietățile gustative.

Mangostan

Mangostanul oferă un gust dulce și ușor acidulat, cu o textură moale și suculentă. Coaja violet profund învelește segmente albe. Pentru a-l mânca, apăsați ușor pe coajă până se sparge, apoi deschideți-o pentru a dezvălui segmentele comestibile. Este adesea consumat proaspăt, în salate sau deserturi.

Lucuma

Acest fruct este adorat în Peru și Costa Rica, fiind folosit atât crud, cât și în deserturi. Pulberea de lucuma este adesea utilizată ca îndulcitor sau condiment special. Deși fructul în sine este apreciat pentru gustul său delicios, unii pot găsi gustul său remanent specific neplăcut.

 Jackfruit

Jackfruitul este cunoscut pentru gustul său dulce, tropical și textura sa gumată, adesea asemănată cu o combinație de mere, ananas, mango și banane. Pentru a-l mânca, se taie fructul, se îndepărtează miezul fibros și se separă boabele galbene de coajă și semințe. Poate fi consumat proaspăt, gătit în curry-uri sau utilizat ca înlocuitor de carne în preparate vegane.

 Longan

Longan are un gust dulce, floral, cu carne translucidă în jurul unei semințe negre. Curățați coaja subțire, maro, pentru a dezvălui pulpa, care poate fi consumată proaspătă sau folosită în deserturi și băuturi.

Kiwano (Pepene corn)

Kiwano are o textură de jeleu cu un gust ușor dulce și ușor acrișor, amintind de castraveți și dovlecei. Se consumă pulpa verde, semințoasă, din interior, crudă sau adăugată în salate și deserturi pentru un gust tropical.

Star Apple

Star Apple este dulce și cremoas, adesea comparat cu o combinație de măr, pară și struguri. Fructul se poate tăia în jumătate pentru a dezvălui modelul în formă de stea al cărnii, apoi scoateți-o pentru a fi consumată. Este folosită și în smoothie-uri, salate și deserturi.

Rambutan

Rambutanul are un gust dulce, suculent, similar cu strugurii sau lychee, cu o coajă exterioară păroasă. Pentru a-l consuma, taie coaja pe jumătate în jurul fructului și întoarce-o pentru a o deschide, apoi pune carnea în gură și aruncă sâmburele. De obicei, este consumat proaspăt.

Feijoa (Guava Ananas)

Feijoa are un gust dulce, aromatic, care amintește de o combinație între ananas, guava și mentă. Taie-l în jumătate și scoate pulpa jelată cu o lingură. Feijoas pot fi consumate proaspete, transformate în gem, sau adăugate în salate și deserturi.

Tamarillo (Tomată arbore)

Tamarillo are un gust acidulat, puțin amărui, și este adesea folosit în gătit în loc să fie consumat crud. Taie-l în jumătate și scoate pulpa, sau fierbe-l ușor și decojește-l pentru a îndepărta coaja. Este excelent în chutney-uri, sosuri și salate.

Kaki

Kaki-urile sunt dulci, cu o textură catifelată, gustând a caise îndulcite cu miere. Pot fi consumate ca un măr când sunt tari sau scoase cu lingura când sunt moi. Kaki-urile sunt delicioase proaspete, în salate sau coapte în deserturi.

Castravetele african cu coarne (Kiwano)

Similar cu Kiwano-ul menționat anterior, acest fruct are o consistență jelată și un gust acidulat. Taie-l în jumătate și scoate interiorul, sau feliază-l pentru a adăuga o aromă și textură unică în preparate.

Graviola (Soursop)

Graviola are o textură cremoasă și un gust dulce, ușor acrișor, amintind de ananas și căpșuni. Taie-l în jumătate, scoate pulpa și îndepărtează semințele înainte de a-l consuma. Este folosit în băuturi, deserturi și înghețate.