Funeraliile opozantului rus Aleksei Navalnîi, marcate de intervenția poliției și proteste împotriva regimului

Getting your Trinity Audio player ready...

Sicriul cu trupul neînsuflețit al opozantului rus Aleksei Navalnîi a ajuns la cimitir, într-un moment în care tensiunile dintre autorități și susținătorii acestuia ating un punct critic. Poliția, sub comanda primarului Moscovei, Serghei Sobianin, a fost acuzată de blocarea procesiunii funerare și de împiedicarea cetățenilor de a intra în cimitir, provocând indignare și frustrare în rândul participanților.

Într-o demonstrație de solidaritate, sute de persoane, inclusiv jurnaliști, s-au adunat la cimitir, aducând flori și scandând împotriva regimului. Conform relatărilor, forțele de ordine au intervenit, împingând oamenii afară din cimitir și blocând accesul la intersecțiile apropiate. Canalul de Telegram „Mojem Obiasnit” a raportat că situația a escaladat, magazinele locale rămânând fără flori, în timp ce mulțimea încerca să onoreze memoria lui Navalnîi.

În ciuda obstacolelor, slujba de înmormântare s-a desfășurat, la Biserica Icoanei Maicii Domnului și a continuat la cimitirul Borisovski. Un val de emoție a cuprins participanții, care au scandat „Călăilor!”, „Rusia va fi liberă!” și „Nu războiului!”, potrivit BBC. Momentul a fost marcat de o primă imagine cu Navalnîi în sicriu, publicată pe rețelele sociale, stârnind un puternic ecou în comunitatea online și printre susținători.

Diplomați străini, inclusiv ambasadorii Germaniei, Franței și SUA, au fost prezenți la biserică, aducând un omagiu lui Navalnîi și exprimându-și respectul față de lupta sa. Prezența lor subliniază recunoașterea internațională a impactului lui Navalnîi asupra scenei politice ruse și a luptei pentru drepturile omului.