Gaza continuă să fie un punct fierbinte pe scena internațională

Getting your Trinity Audio player ready...

Regiunea Gaza continuă să fie un punct fierbinte pe scena internațională, cu Israelul anunțând că 199 de persoane sunt acum ținute ostatici de gruparea Hamas. Această cifră, care a crescut cu 44 față de ziua precedentă, subliniază gravitatea situației din zonă.

În contextul acestor tensiuni, trupele israeliene își intensifică pregătirile militare în apropierea frontierei cu Gaza. Kibbutzul Kfar Aza, care se învecinează cu Gaza și unde a avut loc recent un masacru, a devenit un punct nevralgic de activitate militară. Deși situația pare calmă la suprafață, mișcările constante ale soldaților, pregătirea munițiilor și alimentelor sugerează că forțele israeliene sunt în alertă și se pregătesc pentru posibile acțiuni majore.

Pe scena internațională, Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a intervenit, oferind asigurări în timpul unei vizite la o școală evreiască din nordul Londrei. Acesta a subliniat că Marea Britanie își sprijină cetățenii luați ostatici de Hamas și că se fac eforturi diplomatice intense pentru a rezolva situația. Sunak a avut discuții cu președintele egiptean Abdel Fattah El-Sisi, subliniind necesitatea deschiderii trecerii Rafah din sudul Gazei, o poartă vitală pentru ajutorul umanitar.

În plus, un oficial de rang înalt al ONU a atras atenția asupra deplasării masive a populației. Aproximativ un milion de palestinieni s-au mutat spre sud, departe de nordul Gazei, în așteptarea unei ofensive terestre majore din partea Israelului. Bombardamentele de represalii ale Israelului au avut un impact devastator asupra infrastructurii, cu multe zone rămase fără conexiune la internet sau telefonie.

Într-o mișcare care subliniază importanța situației, Secretarul de stat american, Antony Blinken, a revenit în Israel, la doar patru zile după vizita sa anterioară. Se așteaptă ca Blinken să aibă discuții cruciale cu liderii din regiune, în încercarea de a media și de a găsi o soluție la criza în desfășurare.