Germania introduce un nou sistem bazat pe puncte pentru a atrage lucrători calificați

Getting your Trinity Audio player ready...

Germania se pregătește să lanseze o nouă lege a imigrației pentru a atrage lucrători calificați din afara UE, în încercarea de a combate deficitul de forță de muncă din țară. Reformele legii imigrației vor fi introduse în trei etape, începând din noiembrie 2023 și continuând în martie și iunie 2024.

Această lege vizează modernizarea legislației privind imigrația, cu scopul de a facilita accesul lucrătorilor din țări terțe pe piața muncii din Germania. Se estimează că aceste modificări ar putea crește numărul de lucrători non-UE în Germania cu 60.000 pe an.

Un element cheie al noii legi este introducerea „chancenkarte” (cardul de oportunitate), un sistem bazat pe puncte care va evalua candidații în funcție de calificările, experiența profesională, vârsta, cunoștințele de limbă germană și legăturile cu Germania. Acest card va fi destinat persoanelor care nu au încă un contract de muncă în Germania și va permite solicitantilor să caute un loc de muncă sau un loc de ucenicie în timp ce se află în țară.

În prezent, majoritatea cetățenilor non-UE trebuie să aibă o ofertă de muncă înainte de a se putea muta în Germania. Cu toate acestea, noul sistem va facilita și va accelera procesul pentru cei care doresc să găsească un loc de muncă în Germania.

Aceste schimbări vin în contextul în care Germania se confruntă cu o criză acută a forței de muncă. În 2022, deficitul de forță de muncă din țară a atins un nivel record, cu 1,74 milioane de posturi vacante. Sectoarele cele mai afectate de această criză sunt cele de servicii, în special industria ospitalității și evenimentelor, urmate de depozitare și producție.