Germania susține aderarea României și Bulgariei la Schengen și îndeamnă la unitate europeană

Getting your Trinity Audio player ready...

Germania a solicitat statelor membre ale Uniunii Europene să permită aderarea României și Bulgariei în spațiul Schengen. Această cerere a fost făcută de ministrul german de externe, Annalena Baerbock, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin, alături de omoloaga sa bulgară, Maria Gabriel. Baerbock a subliniat că Bulgaria și România au depus eforturi considerabile pentru acest obiectiv și a venit vremea ca statele Schengen să își respecte promisiunile și să accepte cele două țări.

Aderarea României este blocată exclusiv de Austria, în timp ce Olanda are rezerve în ceea ce privește Bulgaria. Ambele țări aspiră să se alăture spațiului Schengen până la sfârșitul anului curent, deși nu există încă indicii clare că acest lucru se va realiza.

Maria Gabriel a mulțumit Germaniei pentru susținerea fermă acordată Bulgariei în procesul de aderare la Schengen și a evidențiat importanța luptei împotriva migrației ilegale. Ea a menționat că Bulgaria sprijină crearea unui sistem de migrație și azil echitabil și funcțional în UE. În contextul veto-ului austriac, guvernul român a adoptat o poziție mai aspră față de Viena, sugerând chiar posibilitatea ca Austria să se gândească la părăsirea Schengen.

Baerbock a discutat, de asemenea, despre extinderea UE, subliniind progresele făcute de țările candidate, precum Ucraina, Moldova și Republica Macedonia de Nord, și a reiterat susținerea Germaniei pentru acest proces. Maria Gabriel a accentuat importanța strategică a integrării europene a țărilor candidate, considerând-o o oportunitate pentru Europa de a răspunde provocărilor geopolitice și de a aduce securitate și beneficii cetățenilor. Ea a abordat și criza din Orientul Mijlociu, exprimând sprijinul Bulgariei pentru dreptul Israelului la autoapărare.