Grecia marchează un moment istoric legalizând căsătoria între persoane de același sex

Getting your Trinity Audio player ready...

Într-o decizie istorică ce reprezintă un progres semnificativ pentru drepturile omului, Grecia a legalizat căsătoria între persoane de același sex, devenind astfel prima țară cu majoritate creștin-ortodoxă care adoptă o astfel de lege. După un vot decisiv în Parlament, cu 176 de voturi pentru și 76 împotrivă, cuplurile de același sex vor avea de asemenea dreptul legal de a adopta copii.

Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a salutat această nouă legislație ca pe o îndepărtare „curajoasă” a unei „inechități grave”, subliniind că reforma îmbunătățește viețile multor cetățeni fără a afecta în vreun fel pe cele ale majorității. Cu toate acestea, legea a stârnit controverse în țară, întâmpinând o rezistență vehementă din partea influentei Biserici Ortodoxe. Un miting de protest a fost organizat în Piața Syntagma din Atena, unde participanții au afișat bannere, au citit rugăciuni și au intonat pasaje din Biblie.

Arhiepiscopul Ieronim al II-lea, liderul Bisericii Ortodoxe, a criticat măsura ca fiind una care „corupe coeziunea socială a patriei”. Cu toate acestea, Mitsotakis a reușit să obțină sprijinul necesar din partea opoziției pentru a trece legea, în ciuda opoziției din propriul partid de centru-dreapta.

Această decizie a fost întâmpinată cu bucurie de comunitățile LGBTQ din Grecia, marcând un moment de sărbătoare și recunoaștere a luptei lor de lungă durată pentru egalitate. Stella Belia, liderul grupului Rainbow Families, a descris această zi ca fiind una a bucuriei și a subliniat importanța ei istorică, evidențiind faptul că mulți copii își vor găsi în sfârșit un cămin iubitor.

Cu această nouă legislație, Grecia se alătură celorlalte 15 state membre ale Uniunii Europene care au legalizat căsătoria între persoane de același sex, marcând un pas important pentru egalitate în sud-estul Europei și depășind opoziția tradițională din partea Bisericii.