Guvern de Urgență format în Israel în contextul tensiunilor actuale

Getting your Trinity Audio player ready...

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, și liderul opoziției, Benny Gantz, au convenit să formeze un guvern de urgență în lumina evenimentelor recente. Această decizie vine în urma mai multor zile de discuții între cei doi lideri, inițiate după atacul surpriză din partea Hamas.

Pe lângă guvernul de urgență, se va crea și un „cabinet de război” specializat, compus din Netanyahu, Gantz și ministrul apărării din Israel. Acest cabinet este conceput să se concentreze exclusiv pe deciziile pe timp de război. Pe durata funcționării sale, nu se vor avansa proiecte legislative sau decizii guvernamentale care nu sunt legate de desfășurarea războiului. În plus, toate numirile la nivel înalt vor fi prelungite automat pe durata conflictului.

Declarația comună a lui Netanyahu și Gantz, reprezentând Partidul Unității Naționale, a clarificat structura cabinetului de război. Acesta va include trei membri principali: prim-ministrul, ministrul apărării și președintele Unității Naționale. În plus, doi oficiali vor servi ca observatori în cadrul acestui cabinet.

Partidul Unității Naționale va introduce, de asemenea, cinci miniștri fără portofolii specifice în cabinetul de securitate politică. Astfel vor fi incluși Benny Gantz, Gideon Sa’ar, Gadi Eisenkot și alți doi miniștri care urmează să fie numiți. Aceste numiri sunt stabilite să dureze pe parcursul conflictului în desfășurare.