Hamas amenință cu executarea unui ostatic israelian în contextul atacurilor aeriene israeliene

Getting your Trinity Audio player ready...

Aripa armată a Hamas, brigăzile Al-Qassam, a anunțat că va „începe executarea unui civil israelian ca răspuns la orice nou bombardament israelian asupra caselor civile fără preaviz”. Abu Obaida, purtătorul de cuvânt al Al Qassam, a atribuit această decizie „intensificării bombardamentelor Israelului și uciderii copiilor, femeilor și bătrânilor în casele lor”. Guvernul israelian crede că zeci de israelieni sunt ținuți ostatici în Gaza după ce luptătorii Hamas au infiltrat țara sâmbătă.

În contextul acestor tensiuni, Comisia Europeană a anunțat suspendarea tuturor finanțărilor pe termen lung pentru teritoriile palestiniene. UE este cel mai mare donator pentru palestinieni, oferind aproximativ 691 milioane de euro în ajutor. Comisarul Oliver Varhelyi a declarat că „scara terorii și brutalității împotriva Israelului și poporului său reprezintă un punct de cotitură”.

Mai târziu, Janez Lenarčič, Comisarul European responsabil pentru ajutorul de urgență, a clarificat că UE va continua să ofere ajutor umanitar de urgență palestinienilor „atât timp cât este necesar” în răspuns la conflict.

Într-o declarație recentă, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacurile asupra civililor și luarea de ostatici și a cerut Israelului să permită ajutorului umanitar să ajungă în Gaza. Guterres a subliniat necesitatea protejării civililor și a infrastructurii civile în timpul operațiunilor militare și a exprimat îngrijorare profundă față de situația „extrem de gravă” din Gaza.

Aceste evoluții subliniază gravitatea situației din Orientul Mijlociu și necesitatea unei soluții rapide pentru a preveni escaladarea violenței.