Haos în Congresul SUA – Candidatul republican pentru funcția de speaker se retrage

Getting your Trinity Audio player ready...

Congresul american se confruntă cu o criză profundă, fiind paralizat de mai bine de o săptămână. Steve Scalise, candidatul republican la funcția de speaker al Camerei Reprezentanților din SUA, a anunțat retragerea sa din cursă. Acest anunț vine după ce Scalise a câștigat o alegere informală pentru a înlocui pe Kevin McCarthy, fostul președinte al Camerei, destituit la 3 octombrie. Cu toate acestea, datorită lipsei de sprijin în cadrul partidului său și a diviziunilor interne, Scalise a decis să se retragă.

În urma retragerii lui Scalise, Congresul SUA se confruntă cu o situație fără precedent, având în vedere că Camera Reprezentanților, controlată de republicani, este într-un blocaj major. Această paralizie a afectat capacitatea Congresului de a vota ajutoare pentru Israel și Ucraina, precum și de a aproba un nou buget federal. Actualul buget expiră în curând, ceea ce ar putea duce la o paralizie a administrației publice.

Potrivit BBC, Steve Scalise s-a retras din cursă după ce a văzut că sprijinul pentru el a scăzut rapid. Deși a fost ales ca nominalizat al partidului său, el nu a reușit să obțină majoritatea necesară în Camera Reprezentanților. În prezent, nu este clar cine va fi următorul candidat pentru funcția de speaker. Unii observatori sugerează că Jim Jordan ar putea fi noul nominalizat, dar aceasta rămâne o speculație.

În acest context, liderul democrat Hakeem Jeffries a subliniat necesitatea de a găsi o soluție transparentă pentru a ieși din această criză. Există și posibilitatea ca republicani să colaboreze cu democrații pentru a alege un candidat de consens.