Israel își reia controlul asupra granițelor cu Fâșia Gaza, dar temerile persistă

Getting your Trinity Audio player ready...

Forțele israeliene au anunțat că au reluat controlul asupra gardului de frontieră cu Gaza, reușind să blocheze găurile pe care militanții Hamas le-au făcut în acesta. Cu toate acestea, există îngrijorări în rândul populației locale că gardul de frontieră nu este singura cale de acces către această parte a sudului Israelului.

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a confirmat că forțele militare israeliene și-au reînnoit controlul asupra frontierei cu Gaza și că nu au avut loc incursiuni în ultima zi. Acesta a adăugat că inginerii lucrează în zonele unde gardul de frontieră a fost distrus. Militanții Hamas au spart bariera în mai multe locuri înainte de atacul lor de sâmbătă. Armata israeliană a raportat că trupurile a 1.500 de militanți Hamas au fost găsite în Israel și în jurul Fâșiei Gaza. De asemenea, s-a menționat că evacuarea tuturor comunităților israeliene din apropierea Fâșiei Gaza este aproape completă.

Sâmbătă dimineața, membrii Hamas au infiltrat teritoriul israelian atât pe mare, cât și cu ajutorul parapantelor. Deși aceste metode ar fi dificil de repetat, posibilitatea intrării prin tuneluri rămâne o problemă majoră. Forțele israeliene se confruntă cu dificultăți în identificarea exactă a locațiilor acestor tuneluri subterane. Zvonuri au circulat ieri că un infiltrat ar fi pătruns într-un kibuț din apropiere printr-un astfel de tunel.

Deși nu se poate confirma veridicitatea acestor zvonuri, ele reflectă nivelul de nervozitate, îngrijorare și frică existent în rândul populației, temându-se că nu toți militanții Hamas care au intrat în sudul Israelului au fost încă prinși.